Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kdysi sedlák na jaře posbíral na půdě výdrol po seně a dosel na louku. Smile
(03.06.2015 11:26)Ganesha napsal(a): [ -> ]Na včelnici mám třetím rokem Českou květnici od Planta naturalis a je fantastická, zvlášť když se kosí mozaikově, aby pořád něco kvetlo.
Od této firmy jsem na chalupě loni sel motýlí louku a zatim nic moc, ale zahradník mě uklidňuje že to bude pěkné až druným rokem. Také jsem si nasil na střechu střešní zahradu a to je lepší to již prvním rokem vypadá dost dobře. Ale obojí stálo opravdu dost, to by se nedalo rozdávat jako reklamní pytlíček, či z toho patlat ty seed bomby.
(03.06.2015 11:56)KaJi napsal(a): [ -> ]Kdysi sedlák na jaře posbíral na půdě výdrol po seně a dosel na louku. Smile

S tím dosetím do stávajícího porostu opatrně, luční byliny jsou jemné a nemají šanci zakořenit pokud nedostanou k dispozici obnaženou půdu. I tak se první rok seče na vysoké strniště, aby nepřevládly vitálnější "plevely", a ty luční rostlinky měly možnost se uchytit. Kdo nechce přeorat celou zahradu, může udělat jen pár pruhů nebo fleků. Dosetí jsem taky vyzkoušel a je to vyhozené osivo, což při jeho ceně není dobrý nápad.

(03.06.2015 23:07)Mlha napsal(a): [ -> ]... a zatim nic moc, ale zahradník mě uklidňuje že to bude pěkné až druným rokem. Také jsem si nasil na střechu střešní zahradu a to je lepší to již prvním rokem vypadá dost dobře.

Je to tak. Jako louka to vypadá až druhým rokem, první rok nic moc, jen se to musí sekat na strniště, takže na pohled tuctový trávník. Druhý rok je to už nádhera. Koho to zajímá, doporučuji knihu Jak vypěstovat květnatou louku, od Planta naturalis jsem ji dostal v ceně osiva, alespoň něco při té pekelné ceně. Je tam vše podrobně popsáno a při troše googlení se dá najít i v el. verzi.
Od Planta naturalis jsem si pořídil Slunnou stráňku. Tak jak píšete - hezky kvetla až druhým rokem.
Letos je rok třetí - a na louce převládají vysoké traviny, v nižším patře sem tam pár kvítkůSad Je pravda, že si s loukou v zimě krtek docela pohrál, ale že by to mělo takto devastující efekt, to bych nečekal...
(04.06.2015 6:43)Boris napsal(a): [ -> ]Letos je rok třetí - a na louce převládají vysoké traviny, v nižším patře sem tam pár kvítkůSad Je pravda, že si s loukou v zimě krtek docela pohrál, ale že by to mělo takto devastující efekt, to bych nečekal...

To je škoda, napadá mě, jeslti nemáte nějakou výživnější půdu. Tam kde jsem měl složený kompost je flek, kde rostou jen vysoké trávy a to jsem kompost před výsevem důsledně vyhrabal. Stejně tak jsou zřetelně vidět kruhy, kde stály několik týdnů sušáky se senem a do půdy se dostalo víc živin z rozkládající se trávy.

Posekaný "materiál" se musí důsledně odstraňovat. Víc živin podporuje růst trav. Pro luční rostlinky čím chudší půda, tím lepší, takže pořád ochuzovat.

Třetí rok spokojenost, pořád objevuju nové a nové druhy rostlin. Kdybych si měl na něco stěžovat, tak je to větší množství jetele, který je bujný a potlačuje ostatní rostliny. Když lehne, tak tuhé stonky má problém useknout i bubnovka. Na druhou stranu, včely jetel hojně navštěvují.
Kdyby pootevřel okénko, mohl příští rok vytáčet.
Včelí bodnutí může způsobit anafylaktický šok. Hasiči likvidují roje i vysavačem
http://brnensky.denik.cz/nehody/vceli-bo...50608.html

Zajímavý článek ze kterého se dozvíme že vše co lítá je v podstatě "nebezpečný hmyz" a že se na internetových stránkách Českého svazu včelařů dá najít kontakt na předsedu místního výboru.
V ČR bude i muzeum norského včelaření:

http://zpravy.aktualne.cz/regiony/stredo...590604f2e/
(14.06.2015 18:14)Jan Maláska napsal(a): [ -> ]V ČR bude i muzeum norského včelaření:

http://zpravy.aktualne.cz/regiony/stredo...590604f2e/

no hlavně když ne Indické .. z Norska snad není co přinést Smile
No, nám by se právě Apis cerana docela hodila, ne? Že by naučila tu naši domácí vstřícnou kraňku ... eh ... třeba by na to "cerana" mohla taky žádat dotace na vzdělávání. Jedna každá ... Wink
Mimochodem: fascinují mě tihleti zavilí "paličáci", co nevzdávají beznadějné situace.
A koukám, že to jde i bez Peroutky ... Big Grin
Jiří
Muže téměř ubodaly včely, přežil až 1000 žihadel
http://echo24.cz/a/wyfxe/muze-temer-ubod...00-zihadel
To je neuvěřitelný počet. Dle Guinessovy knihy rekordů je ještě největší počet napočítaných včelích žihadel 2443 u muže ze Zimbabwe z roku 1962. Také přežil! Viz: http://www.guinnessworldrecords.com/worl...s-removed/
Jj, taky jsem pookřál, když konečně po zimě přišla žihadla ... Mladí dynamici - staří revmatici ... Big Grin
Jiří
Tak už i Obama prý dělá do včel...
Biologist Berry Brosi on Obama's 'plan bee'
http://phys.org/news/2015-06-biologist-b...a-bee.html
letos bude medu jak sraček........nechápu takovýdle články
Pořád lepší, než kdyby psali, že medu je mrtě, takže Louky se stovkou za kg, je drahý.Big GrinBig Grin
Referenční URL's