Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mám pocit, že prostě parta táhla z hospody a pobavila se tím, že poshazovala úly ze stojanu. V létě by jim to strach nedovolil ...
V každém případě je opravdu nezodpovědné umístit včelnici takto blízko a viditelně u silnice. Nicméně mám pocit, že této smutné události majitel využil k propagaci své farmy, výrobků, ocenění ... viz. poslední dva odstavce.
Tak to si to možná skopnul sám, za ty prachy by takovou reklamu nepořídil, určitě to pojede i v TV. Neuvěřitelný, inu česká nátura.
Neverím tomu že by si to spravil sám. Tie včely by mu doniesli na jar ďaleko viac než neistý profit z takejto reklamy, obzvlášť na včelnici z takým počtom včelstiev. skôr to vidím na bandu dákych vychlastov, alebo dáky revanš za niečo. "Včelár -chrapúň" by mu ich zobral, toto vypadá na vybavovanie si účtov za niečo.. To že vyťažil z toho zlého niečo dobré, mu skôr prajem a rozhodne mu túto vzniknutú situáciu nezávidím.
Ani já ne! To byla ironie na moderárora VF.
Jezdil jsem tudy někdy v roce 2010 a ty úly už tam byly. Takže na to, že to je jak píšete u frekventované cesty ( jako že ano ) tak vydržely dlouho.
Říkat, že poškozený se v tomto případě choval nezodpovědně mi přijde zcela mimo.
Daleko cennější věci jsou takto volně v krajině či kolem cest. Spousta věcí nejde ze své podstaty zcela zabezpečit! Proti takovéto svévoli nejde zabezpečit absolutně nic.
Všeobecně, krást by se nemělo a jsou státy kde to tak je. Ale jsme v ČR a tak je dobrá zásada mít úly tam, kam tak akorát vyjede 4x4. Tím pádem se zlodějům a odvozcům silně ztíží přemísťování. S P V3S se dnes již moc nejezdí! Zdraví R. S.
Odkazuješ do e-mailové schránky, musíš nám tady ještě napsat heslo, abychom si to mohli přečíst Big Grin
Včelín v Krušlově vytvořil řezbář Mach. Rozpadlý unikát je opět krásný
Zdroj: https://bydleni.idnes.cz/vcelin-machuv-v...trukce_web
Cituji z uvedeného článku:

Citace: . . . V případě vzniku nákazy totiž musí majitel spálit nemocná včelstva nejen v ohnisku nákazy. Musí zlikvidovat i další, která se nacházejí v ochranném pásmu vymezeném veterináři . . .

Mor včelího plodu
Jde o závažné onemocnění včelích larev. Nemoc způsobuje bakterie Paenibacillus larvae. Její odolné spory přežívají v půdě i mnoho desítek let a způsobují dlouhodobé zamoření oblasti nákazy. Mor je důsledkem nedostatečné péče o včelstva, u volně žijících včel se totiž téměř nevyskytuje.

Zdroj: https://www.denik.cz/regiony/vcelarum-va...80227.html

Ač je článek zajímavý, mohl alespoň obsahovat pravdivé informace.
Převčelení české krajiny je určitě problém, stejně jako skutečnost, že mnozí začínají včelařit bez předchozího studia a přípravy.
Prvním krokem ke snížení počtu těch, kdo to jen nezávazně až lehkomyslně zkoušejí, by mohlo být zrušení krajských dotací pro začínající včelaře. Zároveň by se tím dalo jasně najevo, že netrpíme nedostatkem včel ani včelařů, což si hodně lidí myslí.
A pokud nebudou zrušeny evropské dotace (sami včelaři se jich asi nevzdají, čerpá se přece i jinde...), měly by být nasměrovány jinam, aby byly využity smysluplněji, což už ale bylo jinými řečeno mnohokrát.

Pokud jde o legislativní změny týkající se včelařství, obávám se, že ponesou stejnou pečeť jako dosavadní legislativa (např. pochybná Vyhláška o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev...) a jen zakonzervují současný stav a ekonomické zájmy určité skupiny lidí, kterým zároveň dají do ruky bič na oponenty.

Lze se už někde seznámit s návrhy chystaných změn? O ničem zatím nevím.
Ac to primo nesouvisi,nasel jsem perlicku z Finska 2013 (odborne vcelarske preklady 1/2013)."Vcelarstvi ve Finsku je podporovano statem:vcelari s vice nez 15 vcelstvy mohou dostat subvenci v hodnote 20 euro na vcelstvo,jestlize nemaji vice nez 65 let".Jiny kraj,jiny mrav...
Josef podívej se prvně na mapu Finska a jak je usazeno obyvatelstvo.
K článku : Takhle vznikájí fámy- Pálí se ........ F.V.
Daval jsem to jako perlicku,ono uz to taky treba neplati.
(05.03.2018 10:44)JosPr napsal(a): [ -> ](...) "Vcelarstvi ve Finsku je podporovano statem:vcelari s vice nez 15 vcelstvy mohou dostat subvenci v hodnote 20 euro na vcelstvo,jestlize nemaji vice nez 65 let".Jiny kraj,jiny mrav...
Je-li tato informace pravdiva, tak diky, o takovy kraj nestojim.
To je dvojita diskriminace nijak nesouvisejici s pridanou hodnotou, kterou vcely spolecnosti prinasi. V podstate by se dalo rict: "Zlata 1.D..."

Jen pro uplnost: je mi mene nez 65, mam vice vcelstev nez 15 a o 1.D uz nekolik let nezadam.
Citace:Včelařem snadno a rychle. Klidně i z domova
Také vás vždy lákalo vidět na vlastní oči, co dělají včely uvnitř úlu? Anebo byste je dokonce rádi chovali, ale bydlíte ve městě, kde na to jaksi nemáte podmínky? Možná vás zaujme nápad designérů Dustina Betze a Mika Zaengleho, který nazvali příhodným jménem Beecosystém. Sloučili v něm anglický termín pro včelu - bee, také zkratku eco a slovo systém. Příhodný je i tvar interiérového úhlu - šestihran.
(...)

https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-tr...omova.html
Referenční URL's