Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Josefe, ale...

1/ nebylo to vcelstvo uz nejaky spatny?
2/byla to vcela v ule "ulovena" nebo v ule sebrana mrtvolka, tak jak jsem to pozoroval u vos?
3/ nebyl ten srsen nejakej spatnej, ze neumel LOVIT a musel SBIRAT mrtvolky?

Pro srsne je nejjednodussi a nejmene rizikove si tu vcelu chytnout za letu pred ulem.
Alwcporad jde o to, ze clanek ve snaze byt senzacni, prezentuje bezny zpusob lovu vcel srsni jako neco noveho, co spojuje s nove prichozi srsni asijskou.

Nejde vubec o to jak srsen lovi nebo nelovi, ale o to, ze informace v tisku jsou casto zavadejici, tim vic, kdyz se to tyka nejake odborne veci a pise to nekdo, kdo o tom nevi to podstatne a nerozumi tomu.
Jestli má někdo pocit že tohle fórum upadá, je to právě kvůli takovým id...... typu včelařík.
Josefe...z kontextu snad bylo dsotatecne zrejme, ze prp srsen je jednodussi a mene rizikove ulovit si vcelu venku pred ulem za letu nez se vydavat pro vcelu do ulu.....co je na tom nepochopitelneho? Lovit srsen pred uly jsem videl vicekrat, nikdy to netrvalo dele nez minutu.
Co se casu na pozorovani vcel tyce, tak to je o mecem jinem, nez o udelani si casu na vytaceni, to bys mohl vedet. Jak brzy jsi ty zpozoroval, ze mas v ulech uhyny, respektive problem, o kterych si psal letos?
A to ze krmim v rijnu, no a co? Vcely hladovy neby, mely cpu snusku z lipy k dispozici.
Se mi zda, ze se nam tu rozmohl takovy nesvar...nepozorumeni psanemu textu a vytrhavani z kontextu.
(07.10.2023 17:14)Včelařík napsal(a): [ -> ]Koukám, že jsi fanda TomášeK1, který to tady zapleveluje svými příspěvky na úrovni žáka páté třídy ZŠ, kde se podíváš. Big GrinBig GrinBig Grin

Tak co Goro? Tomáš, nebo já? Můžeš si vybrat. Rozhodnutí je na tobě.
Fandím úplně jiným borcům v jiném týmu.
Jenom lidi kteří napadají a uráží jiné aniž se někdo naváží do nich samotných, považuji za id..ty a považuji za správné se k tomu veřejně vyjádřit. Toť vše, víc nemám co dodat
(07.10.2023 18:31)TomasK1 napsal(a): [ -> ]A to ze krmim v rijnu, no a co?

To,že zatěžuješ zimní generaci včel zpracováním zásob,nevadí?
(18.05.1975 19:32)TomasK1 napsal(a): [ -> ]A k tem internetovym vcelarum....internet je regulerni zdroj informaci v dnesni dobe, jen je potreba umet hodnotit a pri cteni premyslet, ale to je stejne jako pri informwcich ziskanych na prednasach. Rozdil v tom neni.
................................................................................​.........................Tak to uplně není pravda ty se na internetu schováváš za T
Omlovám se nestačil jsem to dopsat telefonát a teď přemýšlím proč by to měl dopsat nestojí mi to za to.

Ať se daří Zdeněk
Stále platí že největším nepřítelem včel je člověk
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-zhar....seznam.cz
Med zdraží. Řada včelařů přišla o včelstva.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-med...-internetu
(09.10.2023 19:00)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Stále platí že největším nepřítelem včel je člověk
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-zhar....seznam.cz

Doporučil bych vyšetřovateli, ať se majitele včel zeptá, zda již náhodou neléčil Varidolem a pokud ano, tak kdy. To se taky mohlo lehce stát, že si ten požár maringotky nevědomky způsobil včelař sám. I to je čistě hypoteticky jedna z možností, jak mohlo k požáru maringotky dojít. Ale je to čirá spekulace, tak mě prosím nekamenujte.

A ještě jsem si vzpoměl, že jsem četl, že 50% pojistných událostí jsou pojišťovací podvody. Taky jedna z možných verzí.

Ale nesoudím, nepodezřívám, pouze uvažuji nahlas. Ale jak znám postupy PČR, bude s největší pravděpodobností výsledek vyšetřování "pachatel neznámý". Pokud zjistíte nějaké nové skutečnosti k případu, dejte nám laskavě vědět.
Hrozí razantní úbytek čmeláků
https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly....seznam.cz
Milujem tieto klima-alarmistické nezmysly.
Mi to pripomína tento vtip:
Klimatická zmena je hoax, ale otepľovanie je dokazateľný fakt.
https://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=klimat...2020&sub=5
Podpisali sa pod to aj klobáskoví PhD z UK BA:
https://uniba.sk/spravodajsky-portal/det...-nic-nema/
Ked som sa priženil a Oravu vr1985, nad priehradou lietalo pár čajok. Dnes celé krdle zbierajú myši za orajúcim traktorom. A to ani nepoznajú GoogleSmile
Ale na to, že v Polském příhraničí může tato situace nastat, nás veterináři upozorňovali už na jaře. A měli pravdu. Bohužel.
Tak kdyz to padne pres klestika, tak na hnilobu uz nedojde....klestik zastavi postup hniloby...
Obdivuji Tvoji logiku.
Když to padne přes kleštika,tak máš spory všude v okoli.Kdo si cucne,ten si donese.
josefe, jako chápu, že jsem někdy zbytečně stručnej, ale myslel jsem to tak, že pokud padnou včelstva na kleštíka, tak v tom úle nemá co / kdo plodovat a tudíž se tam nemůže NATÁHNOUT (do té geografické oblasti) mor plodu, pokud tam ještě není. tj. vytvoří se tím bariéra, nárazníkové pásmo (terminus technikus z armádní/politcké terminologie).
jestli jsem něco přehlédl nebo nevím, tak mě opravte, můžu se mýlit, ale myslím, že by to takto zafungovalo.
Tak na tohle se těžko reaguje. Tome, ač si vážím tvoji angažovanosti, ale nechápu co od včelaření čekáš. Máš včelstev na dvou stanovištích víc než zvládáš, a letos se ti to rojilo pod rukama, pokud na to nemáš čas tak se na to buď vykašli a nebo přestaň vymýšlet a začni přemýšlet, někdy se tu snažíš školit ostatní, každý se učí a ve včelaření se učíš celý život. Zkus pochopit včely a jejich rytmus života, a tím se zbavíš spousty problémů. Inspirací tady najdeš dost a třeba se už nebudeš ptát, když máš pěkný včelstva, co něco donesou i pro tebe, jak je vézt k tomu, aby ve dvou bednách 39x24 žiy a množily se a přitom bez rojovky přinesly dost medu...
Ty se ale nikdy neptáš na radu, ale vždy přijdeš se svoji teorií, a na to se těžko reaguje.
Máš dvě skvělé stanoviště, tak je zkus využít. Zkus myslet jako včestvo, to se k vyrojení rozhodne tři týdny před tím než k tomu dojde a podle misek všude to nepoznáš, potřebu zásahu, ať už rozšířením neboo oddělkem uvidíš velmi rychle v podmetu a pokud tomu dáš chvili času i na česně....
Referenční URL's