Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den, s vašim názorem "jen pár kapek..." nesouhlasím. Pokud existuje zákon zachování hmoty a pokud budu předpokládat "poctivě léčícího českého včelaře", který dává pro jistotu 4 kapky na dvounástavkové včelstov 3x za sebou po dobu 30 let a budu předpokládat, že se naváže na obrovskou plochu plástů pouhé 1% Amitrazu nebo rozkladných produktů, tak v současnosti v tomto včelstvu je navázáno ve vosku 3,6 kapky Amitrazu nebo rozkladných produktů. Podobným způsobem nastala kontaminace zemědělské půdy - taky to tam ti zemědělci nenalili najednou, taky obilí vyhovovalo všem normám a taky byl na počátku názor: "je to jen pár kapek..."
(11.01.2018 16:14)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Příkladem je Warfarin - všeobecně známý a používaný jed na myši. V přiměřené dávce ale zabraňuje vzniku trombů a mnohdy smrtelným embolizacím.
Množství amitrazu (Varidolu), používané při fumigaci, je tak malé, že konzumace medu z takto léčených včel nemůže nijak poškodit zdraví konzumenta.

Nadpis článku zní:
V zemědělských půdách se často vyskytují koktejly reziduí pesticidů

Pane Šumero může pacientovi nějak poškodit zdraví přiměřená dávka Warfarinu v kombinaci s přiměřenou dávkou Aspirinu, přiměřenou dávkou Brufenu a přiměřenou dávkou Diclofenacu? V množství účinných látek tak malém, kdy užívání jen jednoho z těchto léků samotného nemůže nijak zdraví pacienta poškodit? Ano nebo ne?
Jste jako ti zemědělci.
Souhlas s tím ,že avizovaných, dvě kapky za léčení ,by nemělo vadit.
Ale to je jen ve sterilním prostředí.

Jen, že to, ale je někde jinde . Nadarmo neexistuje pěkné přísloví: Stokrát nic umořilo OSLA.
1 + 1 = 2 a tak dále .......... Nikdy 0 !!!!!!!!
A všechny léky nám podávané /Warfarin ......./ mají svoje vedlejší účinky.......
Až začnete počítat kapky /třeba Amitrazu / ,které se dostanou do včel během roku / postřiky, otěr psů obojkem o trávu -/ je v něm
daleko více téhle látky/ a připočtete k tomu ještě jiné přípravky / tak zvaný kokteil / zvyšující jeho účinost ........
Násobíte třiceti léty........ proto ,že rozklad na 0 je pěkně dlouhý ........
A hned vidíte ,že tohle žádný výzkumný ústav / hlavně když to prodává / nikdy pravdivě nebude zkoumat a hlavně pravdivě uveřejňovat...
Tohle by mělo dříve patřit do vtipů: VÚ Dol zveřejnil svoji zprávu ohledně Amitrazu.
Amitraz jako vedlejší účinek způsobuje včelám ..........
a následně na člověka v medu .........
A takhle by měl včelař , zemědělec ..... /jestli mu záleží na včelách,lidích / uvažovat a hledat to co by bylo nejméně škodlivé..... F.V.
Napadlo mě v této souvislosti...

(12.01.2018 6:57)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]...... Pokud existuje zákon zachování hmoty a pokud budu předpokládat .......

Nemáte někdo podložené informace co se děje s Amitrazem při tavení vosku párou, vaření, nebo třeba při sterilizaci v autoklávu? Mám na mysli třeba odpaření při vysoké teplotě...? Nebo nějaký rozklad...? .....nevím, je to jen myšlenka.Huh Nezabýval jste se tím někdo?
Další zajímavý článek do diskuse.
http://www.antimeloun.cz/?p=7154
Jsou látky, které spolu reagují, nebo se navzájem ovlivňují a ten, kdo s nimi pracuje, musí jejich vzájemné interakce setsakramentsky hlídat.
Neznám lékaře, který by Vámi vyjmenované léky podal najednou témuž pacientovi. Pokud by se ale někdo odhodlal podávat Warfarin a některý z dalších vyjmenovaných léků, musel by daleko častěji hlídat u pacienta stupeň srážlivosti krve a podle výsledků stanovit přiměřenou dávku obou léků. To je nutné u všech léků s vysokou účinností a také nebezpečností.
U vysoce účinných léků totiž přiměřená dávka není nějaké konstatní množství podávané látky, nýbrž dávka přesně stanovená pro konkretního pacienta v konkretnim čase.
Například dávka inzulinu, která je ,,přiměřená" pro těžkého diabetika, by mohla zdravého člověka nebo i lehkého diabetika zabít.
Vraťme se k medu a k léčení Varidolem. Ten je po celém světě používán už více než 30 let. Med od včel léčených Varidolem už jedly stovky milionů, ne li miliardy lidí.
Nezbývá mi, než zopakovat otázku: ,,Zjistilo někdy nějaké vědecké pracoviště, že by tento med vinou léčby Varidolem někomu poškodil zdraví???"
Ještě k tomu nadpisu článku o koktejlech pesticidů v půdách. Špatné pro spodní vody, pro možný přenos do řady plodin. Ne ale pro kvalitu a nezávadnost medu (alespoň zatím).
(12.01.2018 0:31)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]...tak musíme uznat, že těch pár kapek Amitrazu, které aplikujeme do včelstev v rámci podzimního tlumení kleštíka včelího, je jako pšouk do stromovky... Je nutno nekompromisně odstranit nadužívání chemie v zemědělství.

Takže hodnej strejda nakape pár kapek (3-4x za rok pro jistotu) aniž by znal počet kleštíků ve včelstvu (řekněme tedy prevence), zatímco zlý zemědělec párkrát ročně preventivně postříká. Safra to je mi ale rozdíl!
(12.01.2018 12:48)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Napadlo mě v této souvislosti...

(12.01.2018 6:57)Rudolf III. napsal(a): [ -> ]...... Pokud existuje zákon zachování hmoty a pokud budu předpokládat .......

Nemáte někdo podložené informace co se děje s Amitrazem při tavení vosku párou, vaření, nebo třeba při sterilizaci v autoklávu? Mám na mysli třeba odpaření při vysoké teplotě...? Nebo nějaký rozklad...? .....nevím, je to jen myšlenka.Huh Nezabýval jste se tím někdo?

To je trefa Tome, jak se říka: "Uhodit hřebíček na hlavičku"
O tomto se zlehka zmínil přednášející tak před pěti lety na setkání uživatelů VMS v Brně. Přednášející si tehdy dal tu práci a probíral to s nějakým univerzitním profesorem chemie tuším z Bratislavy. Hodně zajímavá přednáška. Od té doby nejsem vůči armitrazu tak zaujatý.
Nicméně, abych byl konkrétní. Profesor tehdy upozornil na fyzikální podstatu čistícího procesu, ke kterému mimoděk dochází ve včelařské praxi. Jde o to že rozkladné látky armitrazu přítomné ve vosku mají jinou teplotu tání než vosk samotný. Při tavení pak je předpoklad, že část stabilnějších reziduii zůstává neroztavená zatímco složky těkavější unikají nebo jsou rozpuštěny ve vodě.

Zas, aby to nebylo tak optimistické, výzkum na toto téma neproběhl jen šlo o úvahu proč za 30 let nedošlo k tomu co se předpokládalo, a totiž že reziduí bude ve včelím vosku víc a víc.
Nejsem pritel Amitrazu ani tvrde chemie ale pokud by se tolik hodne akumuloval v dile a tedy vosku nemeli by uz byt za 30 let z velke casti klestici proti nemu resistentni??rekl bych ze nejsou.nebude to bic zdraveho zaroven ale pokud se dodrzuje postup tezistence neni nebo minimalni .jen uvazuju nahlas a ted do me..
Už jsem nechtěl reagovat, ale vidím že někoho to přece jen zajímá: Amitraz se samozřejmě rozpadá ( stejně jako Roundap). A rozpadné produkty se dále dozpadají, atd. A to je problém, protože tyto látky už na kleštíka púsobit nemusí a vlastně o nich ani nic nevíme. Nedělám si iluze, že se jed rozpadne na něco zcela neškodného , protože, jak bylo nedávno uvedeno na internetu, Roundap se např. rozkládá na látky blízké svou strukturou bojovým látkám (http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zp...-1768057). Jedno je jisté - Zákon zachování hmotnosti funguje a představa, že se "to někam a všechno v neškodné formě odpaří" se mi nezdá jako pravdivá.
Do medu z celého světa pronikly zbytky cizorodých látek

https://www.novinky.cz/veda-skoly/460279...latek.html
(13.01.2018 12:37)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Do medu z celého světa pronikly zbytky cizorodých látek

https://www.novinky.cz/veda-skoly/460279...latek.html

to by v praxi znamenalo to ,že med z oblastí intenzivní zemědělské výroby je méně kvalitní než z čisté přírody.....co je na tom divného? Smile
Nic akorat je zvlastni, ze v zadnych potravinach to vetsinou neprekracuje smrtici davku pro cloveka. Hned se citim lip, akorat nevim zda muzu ony vyhovujici potraviny spolu kombinovat..treba rohlik s maslem a medem
ja bych to nedělal protože každý jed účinkuje jinou rychlostí a jejich kombinace může vést ke zkrácení života....na druhou stranu může jeden jed působit jako protijed k druhému a tím se to vyrovná. tedy závěrem ...každý jednou umře Smile a ten co si dá to co mu chutná umře šťastnější Smile
Revoluce v léčbě varroázy to už tady tuším bylo a nyní další studie Lithium chloride effectively kills the honey bee parasite Varroa destructor by a systemic mode of action
a v googlečeštině

Takže máme nejen na baterky. Tak už vyrazit do Cínovce s kyselinou chlorovodíkovou a krumpáčem Big Grin
Vždy som tvrdil, že najjednoduchší spôsob, ako zabezpečiť sebestačnosť medu je zaviesť pevnú výkupnú cenu dajme tomu 5€ a za tri roky sme sebestační. Všetko ostatné na zabezpečenie sebestačnosti je len vyhadzovanie peňazí. Samozrejme môžeme oponovať, že to by sa hneď pančovalo a dovážalo skade tade - to je pravda, ale to sa robí aj dnes a o nejakých tvrdých postihoch akosi nepočuť.
Veľmi dobre si pamätám, čo urobila výkupná cena agátového medu 115 Sk/kg niekedy okolo roku 2003. Na ďalší rok bolo hneď o 30% včelstiev viac a pribudli aj noví včelári. Ak by sme prijali Švajčiarsky model, (alebo ako sa to volá) - kde najskôr domáci výrobcovia až potom zahraniční, tak sme za vodou. Toto ale bohužiaľ v EU nie je možné. Prečo asi? Jednoducho sa s nami počíta ako s odberateľmi druhotriednych potravín.
Vypadá to,že máte na slovensku nedostatek včelstev.je třeba zadotovat.
Referenční URL's