Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ano práve že je to pekné tak to som chcel chytiť ale to nevyšlo dobre. Bez pokusu ani koza nezdochne...Cool
Na VF je i vlákno Václav Smolik- vcelar nebo medar?
Ano, diskusia k nemu bol s presunutá do "jeho" vlákna...
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vacla...#pid251438
(08.03.2021 19:45)Frey napsal(a): [ -> ]Dale by me zajimalo, proc je Slovensko jednim z nejvyznamejsich dodavatelu medu do CR? Vzdyt ceny medu ve SR jsou vyssi nez v CR! Kdo a co nam se ze SR dodava?

To by zaujímalo aj mňa, minulý rok bol na med najhorší za posledných 50 rokov a kupodivu sú slovenského medu plné supermarkety.
Ja vážne začínam podozrievať veľkovčelátov, že načierno dovážajú kvantá medu z krajín na východ od Slovenska a predávajú ho ako svoj.
Budou to velkovcelari? Nebo jen nějaký překupník,který z východního medu dělá slovenský a jako slovenský se preprodava do CR a dal? V tomhle asi kreativita nezná mezí.Pred chvilkou jsem četl,jak švýcarské firma nakoupila z Číny tranzitem přes Turecko medeny kov za 36 milionů dolarů a přišly ji kontejnery s kamením s nastrikanym medenym leskem.
(13.03.2021 11:17)Andrej napsal(a): [ -> ]
(08.03.2021 19:45)Frey napsal(a): [ -> ]Dale by me zajimalo, proc je Slovensko jednim z nejvyznamejsich dodavatelu medu do CR? Vzdyt ceny medu ve SR jsou vyssi nez v CR! Kdo a co nam se ze SR dodava?

To by zaujímalo aj mňa, minulý rok bol na med najhorší za posledných 50 rokov a kupodivu sú slovenského medu plné supermarkety.
Ja vážne začínam podozrievať veľkovčelátov, že načierno dovážajú kvantá medu z krajín na východ od Slovenska a predávajú ho ako svoj.

Dovážej a pak maj na prodej tuny květového a lipového medu. Jeden takovej neustále na faceboku nabízí . Ale pozor minymální odběr 200kg v 40kg belících. Furt do kola nabízí tuny medu. Čistě náhodou je ze stejného mněsta jako jedna včelařská velkofarma. A velkofarma svův med vozí do izraele, rakouska a emirátů a pak najednou dala na facebok nabídku v sudech květový a lipový med a má toho narvaný kamion na půdě na paletách. Bylo to na faceboku ,já si nic nevymíšlím. V supermarketech se pak ztratí všechno.
ono by se to dalo vsechno celkem lehce spocitat. jenze by se muselo pocitat za vice let dohromady, aby se nejak do toho zohlednil i med, ktery velkoproducentum a velkoobchodnikum zustava na sklade z jedne sezony do druhe.

a pak je jeste podstatne, jestli vcelari uvadeji rocni produkci medu ve skutecne vysi. bylo mi receno, kdyz sem se na toto ptal jako zacatecnik po lonskem prvnim vytaceni, ze vcelari neuvadeji spravne mnozstvi vytoceneho medu a i nejake duvody byly naznaceny...ze uvadeji min.

no...a pal se neceho dopoctete....
Někteří víc,někteří míň,někteří pravdu,jini pro jistotu neuvedou vůbec nic.Coz ale vůbec nesouvisí s tím,kolik medu mají obchodníci.Proč by obchodníci vykupovali,když si můžou dovést za lepší cenu,a proč by vcelari dávali do výkupu,když můžou prodávat sami za privetivejsi cenu nez je cena vykupu.Tyhle statistiky jsou jen proto,aby nějaké statistiky byly.
(13.03.2021 8:14)Petr Kostelník napsal(a): [ -> ]Další polopravda je o tom, že se chová tak jako včelaři v minulosti, nebo jako medvěd, který s tím, že si přišel pro med, rozdrásal nebo odnesl i část plodu. A dává to do souvislosti s varoózou. Ale vždyť to tak není. Varoa se k nám dostala v osmdesátých letech minulého století. Před tím ji včely, včelaří a medvědi neznali. Takže to zase zjednodušuje, ale hlavně že si nastudoval, že je správně varoóza a ne varoáza. Ostatní včelaři podle něj ne. Co si z toho má ten posluchač odnést?

Taky nemám rád tvrdou chemii, snažím se jí co nejvíce zbavit a proto mě štve, když někdo šmahem odsuzuje všechny ostatní.

Včely se od pradávna s parazity podobným kleštíkovi i s kleštíkem samotným potkávali a mají geneticky nastaveny i obranné mechanismy. Rojení, plodová přestávka, grooming,.. bylo to, čím bojují. Bohužel průmyslové včelaření jim tyto možnosti znemožnilo a tím jim znemožnilo účinně se bránit. A vyříznutí plodu, oddělek nebo přemetení včelstva je určitě bližší způsob výše uvedenému než kyseliny natož tvrdá chemie. A VD se stejně jako jiný pozemský tvor nepřemnoží tam kde nemá podmínky. Bohužel většina včelařů mu ty podmínky vytváří. Pak má alespoň o čem tady na VF vést ty neuvěřitelné plky. M.M.
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1...loni-ubylo

Když jsem cca před měsícem ve vlákně o kvalitě medu psal, že je nesmysl, aby v době absolutního nedostatku byl v akcích prodávaný lesní med označený jako český, byli tu chytráci, kteří říkali, že to možné je. Tak tady jim v reportáži potvrzuje i velký balič medu Špaček, že to v současné době možné není.
Povedzme, že med privezie obchodník z Ukrajiny, a chce z neho spraviť med český, alebo slovenský. Ako to spraví? Nemusí dokladovať, že ho kúpil v tuzemsku? Normálne len natlačí etikety Slovenský med a dodá do lídla? A Lídl nezaujíma či ten med je slovenský či nie? Nikto to neskontroluje?
ja tedy nevim jak to fungujeSmile...ale podle me to nemuze koupit takto pod rukou primo ten obchidnik protoze by to musel mit v ucetnictvi a tam by to bylo dohledatelny, pokud by vylozene nechtel fixlovat ucetnictvi....tak pak to mize kouoit a zaplatit penezma mimo ucwtnictvi, jenze pak mu zase bude vychazet nepomer mezi nakpupenym a prodanym medem prptpze ten med asi nacerno pod rukpu neproda.

takze mi z toho vychazi, ze to musi vykoupit od "obycejnych" vcelaru a v ucetnictvi se mu to objevi jako med vykoupeny od ceskeho/slovenskeho vcelare "v dobre vire"....a ten "obycejny vcelar" to vezme vpodstate na sebe a vsichni sou spokojeny pri tech cenach za ktery se to sem doveze, "obycejny vcelar" koupi a pak proda do vykupu za vykupni fcenu s tvrzenim, ze mu to donesly jeho vcely.

tohle ppdle me muze byt cesta ci vysvetleni ci odpovedi na.Albertovu otazku. Nevim, jak to chodi kdyz se vykupuje med a jak prisne sou kontroly a jake je kolem tpho papirpvani.

ale vychazim z toho, ze kdyz tady je ta nabidka takto dovazeneho medu, tak tady musi byt i poptavka.

druha vec je, co se taky z takto dovezeneho medu vyrabi.
ja sem pred vanoci v rutnych farmarskych obchidech narazil na "medove pochoutky"...smesi medu s orechy ci nejakymi bylinamu a podobne. a u tehle vyrobku uz nevim jestli nekdo kontroluje co je.v tom za med, protoze to uz prpste neni med.

jak tqdy jednou nekdo pred casem daval odlaz na nejakyho dovozce a prodejce medu z ukrajiny, tak sem se dival na jejich web a meli tam "dekovna vyjadreni zakazniku". tak sem se na ty zakazniky podival a jeden nebo dva z nich byly pivovary z anglie...takze ten med skoncil jako prisada v pivu..
Bolo by dobré spraviť anketu, koľko včelárov z vašej organizácie dalo vlani med do výkupu. Z našich 41 členov ani jeden už pár rokov!
Všeobecné už asi málokdo vykupce podporuje.Neni divu.Na druhou stranu,když si vzpomete na 30 tun medu s atb schovanych ve skladu,je dnes takový výkup medu po malých množstvích v CR malá sebevražda a rada drobnych vykupen skoncila.
Mne to tiež tak vychádza, že ten med musí prejsť cez tuzemských veľkovčelárov, ktorí ho deklarujú ako vlastný. Do účtovníctva si dajú, že doviezli krmivo pre včely dovezené z Ukrajiny, alebo Moldavska .....Krajina pôvodu je údaj ktorý sa asi inak ošáliť nedá. A musí sa to uvádzať na mede. A bolo by asi blbé, ak by na Slovenskom mede bola krajina pôvodu Argentína.
cisto teoreticky..... dufam ze to co ma napadlo nebude pre niekoho navodom.....

po 1. med vykupi od vcelara.... kto zisti ci ten vcelar je vcelar..... proste ho realne od niekoho akoze kupi... kto komu dokaze kolko realne mal medu... samozrejme ze tych dusiciek bude viac....

2. varianta trosku zdlhavejsia ale... napr. vcelar s 200 ulov...... dovezie med ako invert postavi 10 sudov niekde na dvor otvori ich vceli ma za domom na luke 100m od domu a za tri dni su sudy suche a v mednikoch .... a mozno aj skor.... potom je to aky med?
Ani Louky Big Grin by ho v mednych vynosoch netromfol....
(13.03.2021 21:31)Andrej napsal(a): [ -> ]Mne to tiež tak vychádza, že ten med musí prejsť cez tuzemských veľkovčelárov, ktorí ho deklarujú ako vlastný. Do účtovníctva si dajú, že doviezli krmivo pre včely dovezené z Ukrajiny, alebo Moldavska .....Krajina pôvodu je údaj ktorý sa asi inak ošáliť nedá. A musí sa to uvádzať na mede. A bolo by asi blbé, ak by na Slovenskom mede bola krajina pôvodu Argentína.

Očem to píšeš? To se zrodilo v tvý hlavě nadivoko nebo to má reálný základ. Dovézt med může včelař i jako ty, pár včelstev a bujná podnikatelská fantazie. A řekl bych že právě takoví malí včelaři se stávají často více obchodníky než chovatelem včel. Zaty se jen schovají a kšeftují jak o život.
Největší výrobce medu - tož Louky, posnaž se!!!Smile Lesy jsou pryč, čím méně medu, tím kvalitnější! Apeninský poloostrov = Španělsko a Portugalsko Cool A ty cizí medy víc voní, jsou aromatičtější... Je to zkrátka největší výrobce. A minerály, co dodávají medu barvu, ty u nás nejsou. Nejvíc medu prodáme v restauracích - kdo by to řekl?
To je zase titulek! Ale \lada Kolovratová už byla snad všude, je moc populární. B.
gupa, to co napsal andrej nebo spd tak to je jen logicka dedukce, ktera se snazi vysvetlit, jak tuny dovezeneho medu se dostanou v cechach nebo na slovensku ke spotrebiteli a pritom to neni med dovezenej a prodavanej ve smesich pod znackou znamych dovozcu a balicu medu dovezeneho ze zahranici.

je to jen logicka uvaha...pokud vyjdeme z predpokladu, ze ten nabizeny zahranicni med ti obchodnici ze zahranici v cechach nebo na slovensku skutecne prodaji....pokud toto bereme jako fakt, tak pak uz jen zbyva prijit na to, co se s tim medem stane.

a pokud jako dalsi fakt vezmeme, ze ti znami velkoobchodnici nebudou timto medem riskovat svoji reputaci, protoze si sami dovezou med ve sve rezii odkud chteji, tak pak jiz nezbyva moc dalsich subjektu, ktery by s tim medem, ktery nas zajima, mohli neco delat, nejak ho zuzitkovat a vydelat na nem....protoze na skladce ten med asi neskonci.
(13.03.2021 22:21)spd napsal(a): [ -> ]cisto teoreticky..... dufam ze to co ma napadlo nebude pre niekoho navodom.....

po 1. med vykupi od vcelara.... kto zisti ci ten vcelar je vcelar..... proste ho realne od niekoho akoze kupi... kto komu dokaze kolko realne mal medu... samozrejme ze tych dusiciek bude viac....

2. varianta trosku zdlhavejsia ale... napr. vcelar s 200 ulov...... dovezie med ako invert postavi 10 sudov niekde na dvor otvori ich vceli ma za domom na luke 100m od domu a za tri dni su sudy suche a v mednikoch .... a mozno aj skor.... potom je to aky med?
Ani Louky Big Grin by ho v mednych vynosoch netromfol....

Tak tohle napadne právě jen člověka s pár včelstvy, nebo bez včelstev, který je má jen papírově. Včelař s větším počtem si je vědom rizika, že včely by mohly spolu s medem přinést i nemoci (například ty antibiotika se do medu nedostala jen tak pro nic za nic). A zničit si takto krátkozrace mnohaletou práci na včelách a vybavení kvůli krátkodobému zisku se tomuto velkému včelaři určitě nevyplatí. To není dobrá strategie.
Referenční URL's