Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
https://www.scientificamerican.com/artic...oney-bees/

Článků tohoto typu bude asi víc a víc... (ohrožení jiných opylovačů)

Although they are important for agriculture, honey bees also destabilize natural ecosystems by competing with native bees—some of which are species at risk.
Najskôr by sa mali opraviť biotopy opeľovačov, technologie poľnohospodárstva a až potom uažovať o obmedzení chovu včiel. Komerčné včely sú všetky, okrem pár divokých hniezd. Biotop včiel je v dosahu 3-5 km od včelnice, ale ostatné opeľovače vymizli plošne spolu s ich biotopmi.
https://www.obecne-noviny.sk/clanky/ochr...-opelovace
Zákon o obmedzení počtu včelstiev - Španielsko
https://www.apiservices.biz/fr/component...-de-ruches
Dobra strategie druhu, jak velmi rychle obsadit nova uzemi, byt by pravdepodobne nove hnizdo zalozilo min nez 200 mladych kraloven. Ten globalizovany obchod je bezva vec, zvlast pro podobne tvory Sad
https://tn.nova.cz/clanek/kvuli-pocasi-m...lstva.html

Na Nově jsou odborníci na loupeže a možná i správné informace podají dost pokrouceně. Takže to skoro[/b] vypadá, jakoby roje a vosy likvidovali zdravá, dobře zazimovaná včelstva.
https://tn.nova.cz/clanek/kvuli-pocasi-m...lstva.html

Na Nově jsou odborníci na loupeže a možná i správné informace podají dost pokrouceně. Takže to skoro vypadá, jakoby roje a vosy likvidovali zdravá, dobře zazimovaná včelstva.
http://www.idnes.cz-prisel o jaro, podzim neprezil. V Jihlave konci jediny vcelarsky obchod.
Tak to je velká škoda. K panu Straňákovi jsem chodil mnoho let a spolu se svou paní vedli obchod na vysoké úrovni. A u výměny mezistěn jsem neměl jakékoliv pochybnosti o jejich původu, narozdíl od jiných obchodů. Trochu mi tato zpráva zkazila den... Sad
Nie sú včelári problem včiel ? Kto by mal chovať včely ? Ja, Ty, alebo autorizovaný chovateľ včiel
https://www.scientificamerican.com/artic...oney-bees/
(21.11.2020 15:47)NitraM napsal(a): [ -> ]Tak to je velká škoda. K panu Straňákovi jsem chodil mnoho let a spolu se svou paní vedli obchod na vysoké úrovni. A u výměny mezistěn jsem neměl jakékoliv pochybnosti o jejich původu, narozdíl od jiných obchodů. Trochu mi tato zpráva zkazila den... Sad

Dušan Straňak je Slovák a pochádza z Cabaj Čápora.
v americe je mozny vsechno protoze na tak velkem vzorku populace/trhu se vzdycky najde dostatek jedincu, kteri zaplati i blbosti. muj nazor, podle toho, jak je to popisovane.

vpodstate jde o klasicky model, presvedcit a vnutit komukoliv cokoliv, za co bude pravidelne platit castku, ktera ho vzhledem o okolnostem a jeho dalsim vydajum nezabije a tudiz mu nebude chybet, bez ohledu na to, zda to dava nebo nedava smysl.

nemusi prset, staci, kdyz kape. a v americe se tech kapek da nasbirat hoooooodne.

neco podobneho - zakladni model - uz zkousel nekdo i v cechach, jak to dopadlo nevim, melo to podobu investice do vcelstev, myslim 10 tis za jedno vcelstvo, pricemz ta vcelstva nebyla u investora, ale nekde jinde. bylo to mirene na nevcelare. kazdy vcelar at si udela nazor sam, jak to asi mohlo fungovat a k cemu smerovat.
Existuje jednodušší forma, každý spotřebitel medu, si najde vlastního včelaře a to je pro spotřebitele nejpřehlednější forma investice a směny zaráz. Papírek vyměnit rovnou za hotový produkt. Nemusí si med předplácet, stačí když ví kdy a kde si ho koupí. Musí ale znát a musí se mu i dostat, jako spotřebitel medu, několik základních otázek a správných odpovědí, aby si koupil z výběru a nabídky medů jen vysoce kvalitní produkt.
Tady kalkulují s pocitem spoluúčasti na výrobě medu.

Koupil jsem med není tak cool, jako mám "vlastní" med.
Lidé to mají rádi, např. skoro nikdo neříká "zaplatil jsem, aby mi postavili barák" ale "postavil jsem" apod.
Ano, v dostatečně velké zemi (ne u nás) to může být zajímavý byznys, i když co se týče etiky to hooodně kulhá. Ono se totiž najde dost blbů, kteří se doslova válí v prachách a spíš hledají i nesmyslné možnosti jak utratit peníze. Třeba znuděná, exkluzivní, ale úplně vymletá manželka, která už neví roupama co vymýšlet za kra.iny, dostane téměř neomezené konto aby byl od ní pokoj. Ale mám za to, že nikdo s mozkem na tohle nenaběhne. Exkluzivní mladé bohaté ženy jsou exkluzivní a mladé, mozek nepotřebují, stačí manžel a konto. Kdyby na tom s mozkem byly jinak, neberou si fotbalisty nebo postarší obtloustlé vrcholové manažery.

Vyčetl jsem taky, že se pronajímají třeba na 3 týdny kachny běžci, aby vysbírali na zahradě španělské zlizáky. Pak někdo pronajímá kozy na vodítku a jsou lidi s dětmi, kteří dobře platí za to, že jde několik hodin s nasranou kozou na vejlet. Jak je při tom té koze se neřeší, stejně tak zda se indickým běžcům stěhování po třítýdenních turnusech líbí a zda je to netýrá stresem jinak útlocitní ochránci čehokoliv neřeší. Ano, svět se zbláznil a brzy nebude žádná, do nedávna nemyslitelná zvrácenost nereálná.
Referenční URL's