Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
vždycky,když si to převedu do PRAXE,tak mi vychází jako UDRŽITELNÝ způsob zemědělství MIX obojího,rostlinné a živočišné prvovýroby....

a,obávám se,že zmiňovaná doporučení by,při zavedení do praxe,doprovázela zvýšená logistika/převážení surovin z jednoho konce planety na druhý/
jestli to celé není o tom,uzpůsobit zemědělství lokálním požadavkům,ne jen ekonomickým...

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mf-dn...domaci_tho
https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-51401315

Krásný film o divokém včelaření v Severní Makedonii

One of the more unlikely films competing in this weekend's Oscars is a fascinating story about a wild beekeeper in the Balkans. Honeyland has a strong ecological message, but it's the life story of the woman at the centre of the film that has struck a chord around the world.

"Half for me and half for you" is Hatidze's mantra, which she repeats as she tends to the bees on the mountain. But it's a message which is in danger of being lost in the modern world.

Hatidze lives in Bekirlija, an abandoned village with no electricity, running water or roads, where she looks after her ailing mother.

The honey she sells at the market in the capital of North Macedonia, Skopje, is her sole source of income. She takes only half of the honey, leaving the rest for the bees.

She lives by that simple principle. "Sharing with bees and with nature is the key to her survival," says Stefanov.

But her quiet existence is fundamentally changed when the nomadic Sam family, consisting of parents with seven unruly children, a noisy vehicle and a large herd of cattle, moves into the village.

When the Sam family arrives, she welcomes them with an open heart, and teaches them how to harvest the wild honey.

However, Hussein, the father of the family, wants to harvest honey on a larger scale and for more profit. He takes all the honey from his own hives, but his bees respond to this by attacking Hatidze's hives, leading to their destruction, and a conflict between the human neighbours.

[Obrázky: _110802583_honeylandharvestinghoney.jpg]
Zdá se mi to trošku drahé... Sad škoda...
Ministr zemědělství chce povolit rozsypávání jedu Stutox po polích. Pomůžete?

Jed místo hluboké orby. Plošná otrava přírody místo zvýšení výdajů zemědělců. Jeden z nepřímých důsledků chemizace zemědělství (glyfosát). Pořád ta stejná písnička, jen v jiném provedení..
Ministr zemědělství zřejmě není muž na svém místě. V mém okolí zemědělci rozmístili "bidýlka " pro dravce, to je neuvěřitelné, že na nich skoro na každém nějaký sedí a loví. Hluboká orba byla jednou ze základních zemědělských technik. Je to stejné jako v ostatních odvětvích - chemie vyjde jednorázově levněji , ale v konečném ůčtu se nebudeme stačit divit. Někdy mám pocit, že je to úmysl. Lidí je moc...
Ne, není to úmysl, to je prostě zákonitost když oligarchická "nová aristokracie" držící byrokratickou moc, dělá vše jen aby sama sobě přihrála prachy teď v této chvíli, bez ohledu na důsledky.

Trump vyhál volby slibem, že zavede cla na některé věci aby pomohl svým lidem "udělat Ameriku zase velkou" a sliby plní a zvolí ho znovu. Volí ho hlavně černí, asi po smutných zkušenostech se soukmenovcem v minulých dvou volebních obdobích. A já se řečnicky ptám, proč nezavést cla na některé komodity, třeba ty zemědělské, i tady?

Když použiju citaci Tomáše R: chemie vyjde jednorázově levněji , ale v konečném účtu se nebudeme stačit divit a změním jediné slůvko na: volný trh zboží a služeb vyjde jednorázově levněji , ale v konečném účtu se nebudeme stačit divit asi to mnohým přijde stejně nehorázně nepřijatelné, jako uprdnutí uprostřed mše svaté. Přesto je to přesně tak, jak tvrdím. Když se daří Americe pomocí cel a hospodářské ochrany vlastního trhu (protekcionizmus) vrátit Američanům práci, živobytí a hrdost, proč ne nám?

Naše zemědělce nutí agrochemická mafie dělat to, co dělají a hrozí jim konkurencí levnějšího žrádla (ne jídla, ale přepráškovaného žrádla co často sami nežerou) z ciziny, a tak je nutné tu konkurenci z ciziny zakázat či omezit. Teď máme všichni relativně levné rohlíky a chleba a v důsledku se už nyní nestačíme divit tu hrabošům, tu Round Upu, kůrovci (kdože se to před dbvaceti lety přivazoval na Šumavě ke kůrovcovým stromům, že si s nimi příroda poradí? Kdo že to byl? A co že to nedostali k úhradě anebo aspoň všichni nesedí v base?) a rozličným dalším věcem.

A tak dále, a tak dál. Stejně to většina hodí zase cizáckému předsedovi vlády. Kdyby Slovákům přivedli za předsedu vlády cizáka, sežrali by ho za živa a všechny co k tomu napomáhají!!!!! Tak hrdí to jsou chlapi s koulema! Unás? Darmo mluvit (psát).

Volil jsem Zemana. Že je starý, hnusný, nechodí, chlastá, žere bůček a jitrnice, často mele kraviny a všechno ostatní bych mu odpustil. Andyho mu neodpustím a nerozumím tomu.
Zeman si asi myslí, že na zloděje může vyzrát ještě větší zlo....
(12.02.2020 22:40)Frey napsal(a): [ -> ]Ministr zemědělství chce povolit rozsypávání jedu Stutox po polích. Pomůžete?

Jed místo hluboké orby. Plošná otrava přírody místo zvýšení výdajů zemědělců. Jeden z nepřímých důsledků chemizace zemědělství (glyfosát). Pořád ta stejná písnička, jen v jiném provedení..

je to staré,teď je myslím povolena povrchová aplikace místně,nikoliv plošně....

a pokud jsou sežrané ozimy,co s tím....
Videl jsem na vlastni oci v prosinci zaoravani zmrzle horcice.Pole plne vyoranych hrabosu,hrabosich hnizd,plne cervenych hrabosich holatek.To je zasah proti hrabosum,jenom stoji o cosi vic nez pohazeni jedu.
Taky jsem viděl jak již při normální orbě se za traktorem objevilo obrovské hejno volavek a hodovalo.
(13.02.2020 0:19)tom.50 napsal(a): [ -> ]Volil jsem Zemana. Že je starý, hnusný, nechodí, chlastá, žere bůček a jitrnice, často mele kraviny a všechno ostatní bych mu odpustil. Andyho mu neodpustím a nerozumím tomu.

V tom případě si nic jiného než Andyho nezasloužíš. ?
Ministerstvo zemědělství komentuje trávení hrabošů. Protiřečí si a uvádí polopravdy

Reakce orinitologů na práci UKZUZ. Mimo jiné: Má-li zemědělec dost lidí na to, aby sesbíral z každého hektaru tisíce uhynulých hrabošů (podmínka rozhodnutí), jak to, že nemá lidi na vkládání jedu do nor?

Za jednu berličku či hnízdni podložku na sezení ptáků, dostávali zemědělci 150 kč dotaci, atd..

Včelařské spolky. Máte možnost oficiálně podpořit ptáčníky. Třeba v budoucnu podpoří i oni nás.
Včely – nedobrovolné spojenkyně afrických slonů
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazor...kych-slonu
Mne vzdy fascinuje,na co vsechno jsou potreba dotace.Takovych berlicek na sezeni ptaku dokaze clovek napraskat a umistit za den,dva stovky,ale ono jsou na to zas potreba dotace.Zblaznili jsme se uplne?
Frey

Nepodpoří nás nikdo jako my jsme taky nikoho nepodpořili. Třeba když kormoráni vybírají rybářům řeky, nikdo z nás ani nemuká. Když se ekoteroristi přivazovali ke kůrovcovým stromům před 20 lety na Šumavě, nikdo z nás ani nemuk. Kde budou naše včely hledat medovici když tu smrk nebude nikdo neřeší. Když sem ekouši znovuvysadili naštěstí už vyhubeného bobra, mnozí z nás dokonce pošetile tleskali. A kdo nemá u vody stromy, dělá, že o ničem neví ještě i teď.

Tak bych mohl pokračovat dlouho...

A tak dále a tak dál.
aby sme si ujasnili pojmy a dojmy čo je zlé na kormoránovi? asi len to že loví nie len od hladu, ale aj pre radosť, ako my ľudia. Pamätám si že keď sa tu objavil tak poľovníci žiadali odstrel, ale ochranári nie, teraz platia poľovníkom za odstrel. K medovici, pokiaľ viem tak jedna 150 ročná jedľa stačí na plný medník B, smrek tu ani v čechách nie je pôvodná drevina ale umelo vysadená z dôvodu rýchleho rastu a relatívne dlhého a rovného dreva bez nedostatkov (hrče/suky), ale je nepochopiteľné aby si dnes niekto obhajoval smrekové monokultúry pretože ich vytvorenie bol veľmi veľký hriech prastarých otcov ktorý je už na čase odstrániť. K bobrovi, prečo vyhynul? nie kvôli hrádzam, ale kvôli prehláseniu za pôstne jedlo! Niekedy dávno by si ľudia nestavali obydlia v zátopových oblastiach, to len dnes keď je nás už všade veľa a potrebujeme miesto tak je lepšie zregulovať a vybetónovať potok a v močiaroch postaviť nejakú lukratívnu nehnuteľnosť. Potom jasné že bobor vadí pretože spraví hrádzu v prirodzene najvhodnejšom mieste na zadržanie vody a tým ohrozuje ľudí.
Nebyt zmeny klimatu,smrciny by byly dal.Nebyt cloveka,nebyla by u nas varroaza,nebyt zvedavych turistu a modernich dopravnich prostredku,byl by koronavirus v Cine a ne o tisice km dal.Nebyt nenazranosti a diletantu nepadlo by Vcelpo....Takhle by se dalo polemizovat a hledat priciny dlouho.
Bohuzel se resi uz jen dopady drivejsich rozhodnuti a plati se dan za rozvoj,hloupost a pohodlnost civilizace.
V republice přibývají noví a mladí včelaři. Je to důvod k radosti i obavám
https://www.ctidoma.cz/zivotni-styl/v-re...avam-57291
Referenční URL's