Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnešní vyjádření jednoho ze zástupců Cechu:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaciekono...u--1215148

Vaše názory?
Big Grin Čtu správně?! Panu Táborskému je trnem v oku,že někdo prodá pár sklenic medu bez daně a že nemá přehled? Big Grin Nebo že by chtěl vyšší cenu medu? Wink
Spíš by rád zlikvidoval konkurenci v podobě malovčelařů.
Profesionální včelaři by měli útočit spíše na dovoz a supermarkety, kde jede velké množství medu, než na prodej ze dvora. Toť můj názor.
pozn. Případně tedy na export, když máme ten nejkvalitnější med na světě Smile
Na druhou stranu v těch dotacích má pravdu. Považuji za logické, aby stát podporoval velkovčelaře po kterém chce medárnu a desítky dalších nesmyslů. Místo toho peníze rozfrncá po malovčelařích, kteří si nakupí úly a medomety na dotace a pak neví ani co koupili a k čemu to je, hlavně že jim to nacpal prodejce a řekl že "je to na dotace". Např. jedna známá se rozhodla, že bude včelařit a tak na radu prodejce koupila 4 úly (bez varroaden) na sebe a 4 úly na svého manžela a pak osmirámkový zvratný medomet. Situace je taková že jí úly tiše leží ve stodole a stále přemýšlí jak vlastně začne. To že díky těmto dotacím cena včelařských potřeb vzrostla ani nemluvím, tedy podpora začínajících včelařů opravdu není nastavena dobře.

Na druhou stranu nechápu, proč se velkovčelaři nespojí a neprodávají svůj med v supermarketech. Za posledních pár let pominula eufórie z "levných" věcí a lidé opět začali vyhledávat dražší český česnek, špekáčky s 50% masa a 30% špeku, jogurt z mléka a ne se škrobu (škrobová dobrá máma zkrachovala), potraviny bez konzervantů atd. tedy supermarkety tyto komodity začínají nabízet, tedy je zde prostor i pro český med, zvláště po té reklamě, kterou "supermarketovým medům" udělal časopis Dtest a tv Nova. Je zde prostor i pro český med a na pultech supermarketů se med od malovčelaře těžko objeví.
(22.05.2013 15:29)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Spíš by rád zlikvidoval konkurenci v podobě malovčelařů.

No právě. Smile
Současné nastavení vede k tomu, že profesionálně se tomu může věnovat jen ten, který potřebuje na čerpání dotací IČO. Jako malovčelař se 40 včelstvy oficiálně je na tom člověk stejně jako kdyby měl 100 oficiálně na IČO a platil náležitě daně. To je prostě fakt, každý si to může spočítat a pak vybrat.

Na druhou stranu Cechu nebrání aby zavedl kolektivní členství pro rodiny včelařů, kde každý příbuzný má 40 včelstev. Pokud mu jde o to, aby se zvýšil počet farem. Smile To by limit 150včelstev splnilo najednou farem.

Druhý problém je myslím podstatnější - pro farmy tady není místo. Nemyslím farmičky s pár sty včelstvy. Ale farmy s pár tisíci. Minimálně by si to nestačili ohlídat a myslím, že by měli větší jarní ztráty včelstev i s úly jak zimní. Smile
Noční můra českých včelařů: ředěný med zahuštěný sirupem
http://ekonomika.idnes.cz/ceske-vcelare-...oprava_fih
Nedá mi ešte neokomentovať pána Petra Táborského a jeho "správne" názory na dotačnú politiku pre včelárov. Ako tak čítam, tak aj náš pán predseda má rovnaké názory a akosi to našim "malovčelárom" nevadí a radi ho budú voliť až do jeho smrti.
Pár otázok pre oboch pánov: Nevadí Vám fakt, že včelári v USA dostávajú za premiestnenie včelstiev ku kvitnúcim rastlinám 100 dolárov a viac a EU a ani žiaden DOTOVANÝ poľnohospodár nedáva malovčelárom nič, hoci z ich práce profituje? Nevadí Vám dotácia pre poľnohospodárov, ktorí nič nepestujú, raz do roka pokosia a zhrabnú peniaze? Nevadí Vám dotovanie pracovného miesta v priemysle sumami od 60 tisíc € ? Nevadí Vám, že práve kvôli širokej členskej základni ste sa VY dostali ku omnoho vyšším dotáciám ako ten Jožko Včielka z Hornej Dolnej ( pretože inak by s Vami asi ťažko niekto z EU alebo vlády začal diskutovať o dotáciách pre včelárstvo, všakže páni)?
Vadí Vám ale, že priemerný včelár na Slovensku a asi aj v Čechách, ktorý má 10 včelstiev, si zarobí na včelách v čistom možno tak 1000 - 1500 € a neodvedie z toho dane. Áno, teraz by ste sa nás (teda mňa nie, ja mám IČO Big Grin a dane platím) radi zbavili a odrezali nás od dotácii (pomaly sa Vám to aj darí, pretože za posledný rok sa tri krát menila metodika pre NV 31 z 2011).
Ja len dúfam, že včelári nie sú takí, ako to slušne povedať, krátkozrakí a konečne povedia dosť NENAŽRANCOM vo vlastných radoch počnúc najvyššími miestami ( aha, zabudol som, sme na slovensku, takže ničAngry )
V USA to platí farmáři dobrovolně, protože je tam málo včelstev, velké výměry a tak se jim vyplatí když si zaplatí opylení a mají to spočítané. Protože tam v okolí nejsou hobbyvčelaři tak si musí tuto službu koupit.

Vím o pár případech kdy tady farmáři platí včelařům. Ale máme největší počet včelstev na plochu. Takže mi není jasné kdo komu by za co platil, když tady není na co kočovat. Tedy přinést někomu nějaký vyšší výnos. Řepka se dnes podle všeho bez včel obejde a co dalšího bys opyloval?

A jak jim to placení chceš nařídit? Nebo zavést včelařskou daň pro farmáře? Kolik má ha řepky tolik bude platit místní ZO. Smile
Nepochopili sme sa,

ja po žiadnom farmárovi nechcem, aby mi za niečo platil. Prečo by však on mal mať možnosť brať dotácie aj keď nič nevyprodukuje a včelár, ktorý je prospešný všetkým nie len farmárom, nie?

"Řepka se dnes podle všeho bez včel obejde a co dalšího bys opyloval?"

Hmm, zaujímavé, takže včely sú vlastne zbytočné (určite s tebou budú súhlasiť všetci, ktorí vyčísľovali prínos včiel pre európske poľnohospodárstvo), pretože všetky poľnohospodárske rastliny a stromy sú samoopeľovacie. Tak ich teda spáľme všetky.

K veľkovčelárom asi toľko. Oni dovezú svoje včely do každej dedinky na Slovensku, aby zabezpečili rovnomerné opelenie všetkých stromov a rastlín? Ak áno, tak potom treba dať dotácie len im. Všetkých malovčelárov sa treba zbaviť, sú nám už na nič (dotácie sme si už vybojovali), uberajú nám z koláča a dovolia si nás ešte aj kritizovať.
(23.05.2013 22:15)KaJi napsal(a): [ -> ]V USA to platí farmáři dobrovolně, protože je tam málo včelstev, velké výměry a tak se jim vyplatí když si zaplatí opylení a mají to spočítané. Protože tam v okolí nejsou hobbyvčelaři tak si musí tuto službu koupit.

Vím o pár případech kdy tady farmáři platí včelařům. Ale máme největší počet včelstev na plochu. Takže mi není jasné kdo komu by za co platil, když tady není na co kočovat. Tedy přinést někomu nějaký vyšší výnos. Řepka se dnes podle všeho bez včel obejde a co dalšího bys opyloval?

A jak jim to placení chceš nařídit? Nebo zavést včelařskou daň pro farmáře? Kolik má ha řepky tolik bude platit místní ZO. Smile

Karle, nemohu s Tebou souhlasit. Zapomínáš zmínit, že včely jsou nezastupitelným "dělníkem" který se podílí na tvorbě a udržení naší kulturní krajiny. Krajiny, kterou my tak úspěšně "kultivujeme". Není to jen o té řepce či jiné monokultuře. Není to jen o těch zemědělcích. . Svého času, tuším v roce 1974, vyšel v OVP článek o významu včel pro kulturní krajinu. Zde byla vyčíslena hodnota práce jednoho včelstva na tehdejších 40 000,- Kčs. Zkus odhadnout hodnotu práce jednoho včelstva v dnešních cenách. To je darda viď? V tomto kontextu můžeme směle říci, že to není o těch dotacích ale o tom, že prospěšnost včel pro celou společnost není zaplacena. On ten med, jehož prodejem si kompenzujeme naši práci je jenom taková almužna. A ty dotace, to je jen způsob jak se na napást na úsilí jiných. Na druhou stranu, pokud by však nějakým způsobem(?) byla prospěšnost včel placena, choval by x včelstev i Alík u boudy. Nebo, nechoval???
JK
Myslim, ze v USA to vycislili, ze hodnota opelovacej cinnosti je zhruba 16x tolko ako hodnota vsetkych ostatnych vcelich produktov.
No v pořádku, ale co s tím mají společného USA. (Na to jsem reagoval) Tam včelařům neplatí vláda ale farmáři. A o tom to bylo.

A Vláda USA atd zajišťuje funkční včelařský výzkum atd.
To bych spíše obdivoval, ne naše utrácení dotací za dlouhovláknitou buničinu co vynesou včely před úl.

A místo demagogie o pálení včelstev bych očekával argument za jaké opylovací služby by mně měli platit místní farmáři.

U mně to ještě můžu zdůvodnit - kromě řepky kde včely zřejmě nejsou nutnou podmínkou vyšších výnosů tady pěstují svazenku a jetel na semno.
Mně osobně stačí když to tady pěstují a já mám z toho trochu pastvy, než aby tady měly kukuřici a obilí.

Ale co tam u vás? Za jaké konkrétní plodiny by vám měli platit? Zatím mi to nikdo nevysvětlil.


Ad ČSV - podpora včelstev atd. -iniciování menší aktuální studie jaký je vliv opylení včelami na výnos současných odrůd by byl vemi zajímavý počin a pokud by prokázal přínos včel tak by to pro mnoho včelařů byl dobrý vyjednávací argument.
Velikost (lépe řečeno malinkatost) naší země má i své výhody, proto bych byl v kritice systému prodeje ze dvora opatrnější. Profi včelaři nemusí cestovat stovky až tisíce kilometrů přes několik časových pásem za pastvou a taky stačí na uživení pár stovek včelstev namísto pár tisíc. Z těchto důvodů vůbec nezávidím amíkům těch 100 dolarů za opylení na úl. A na těchto našich pár stovek včelstev přece není nutno mít vytáčecí linku s Mamutem a šnekovým separátorem vosku. A na to EU dotace stačí. Navíc tuším existuje dotační program z ministerstva pro mladé zěmědělce (i včelaře), kteří to chtějí dělat naplno.
K ceně za opylení: Až nebude zavčelení takové jaké je (díky hobby včelařům) a až to pěstitel pocítí ve výnosu, poté bude ochoten zaplatit za opylovací službu.
Sobeckost, krátkozrakost, a hlavně obrovský výnos ... To je Amerika. Nikoho nezajímá životní prostředí. Tito lidé jsou pouze na peníze a žádná pokora, úcta k živým tvorům natož ke včelám. Nejhorší je, že takhle je to se vším a nic se v blízké době nezmění. Nevidím žádnou budoucnost, dokud jsou takovíto lidé u moci. Za pár let a nebude to trvat dlouho nebude včela, která by jim pole opilovala. DOufám, že u nás budou lidé k přírodě pokornější a mladé generace k ní budou vzhlížet jinak, než jako ke zdroji příjmů.
Referenční URL's