Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zajímalo by me zda za tak závažným poklesem dovozu medu do ČR stojí loňský zákaz dovozů pro Včelpo:

Dovoz / vývoz v tunách
2005: 1579 / 2826 tis.
2010: 2152 / 1188 tis.
2011: 1767 / 2749 tis.
2012: 1941 / 2056 tis.
2013: 2083 / 1526 tis.
2014: 2538 / 1183 tis.
2015: 2938 / 905 tis.
2016: 1772 / 1417 tis.

Pokud ano, znamenalo by to, že Včelpo se přibližně z 1/3 podílí na dovozu medu do republiky. Tomu říkám služba českým včelařům pane Peroutka. A pokud vykoupené kilo tohoto medu stojí 54 Kč, kde jsou zisky z prodeje tohoto dovozu??
No on hlavně Peroutka zřejmě trpí schizofrenií, když v článku tvrdí, že dovoz medu nese riziko přenosu MVP a dalších nemocí, ale proti dovozům neudělal nic, ba podle všeho hlasoval v RV pro dovozy medu spol. Včelpo.
Hlavně si povšimněte vývozu! To byl pokles! Už z toho mohou vypočítat škodu za kauzou Český med. Děkuji tím vedení ČSV za propagaci Českého medu ve světě.
Kdyby jenom schizofrenii !!! Pres dopisy proti dovozu medu je bod Potvrdit povoleni Vcelpu na poslednim RV jeho zasluha..."snahy prosadit zakaz dovozu medu"-clovek zasne !!! Kolik dalsich dopisu od dalsich ZO a OO je treba jeste RV dorucit?
Mám s tím prima zkušenost. Po odkvětu řepky kvetla ještě směska s hořčicí, řepka a pod. Před úly bylo předtím černo, 4VN hukot jedna radost. Po týdnu přijdu a nic skoro nelétá. Přitom v úlech včel dost. Bohužel až za týden jsem zjistil příčinu, práskl mi to místní zemědělec. Vedlejší družstvo tu směsku postříkalo herbicidem a hned zaoralo na zelené hnojení. Létavky pryč. Časem se včelstva zotavila, dala i něco medovice. Ale byl to šok a smutný pohled.
Kdo neviděl pořad o nosemě, krádežích a rozhovor s předsedkyní Machovou
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10118...regionech/
(05.05.2017 19:47)Tini napsal(a): [ -> ]http://ekonomika.idnes.cz/nosema-nektery...nomika_fih

Ten pán asi nestuduje statistiku úhynu (nevím proč tedy chtěli hlásit po členech zimní úhyn) a vůbec neví co to povídá. Ani se nedivím, že říká, že letošní chladné počasí a nosema nebudou mít vliv na cenu medu, když si schválili dovoz medů z třetích zemí. Kdyby měli nakupovat od českých včelařů tak nevím, jestli by toto tvrdil. Stromy odkvétají, řepka kvete a včely stále sedí v úlech, moc nelétají a jsou mnohem slabší než v předešlých jarních obdobích.
EEV, elektronická evidence včel. Do úlů dorazila umělá inteligence
http://zpravy.idnes.cz/vcelari-chytra-me...domaci_amu
Miloslav Peroutka (místopředseda ČSV, z.s.):

5. května 2017:
IDNES.CZ napsal(a):Peroutka ze Svazu včelařů (...) Odmítá také obavy ze zdražení medu. Kilogram od včelaře stojí na trhu v průměru 140 korun. V minulých letech tato komodita zdražovala mimo jiné v souvislosti s dopady varroázy, která plošně snížila počet včelstev v celém Česku. „Zdražení medu nehrozí,“ ujistil.

12. května 2017:
IROZHLAS.CZ napsal(a):Pokud se počasí nezlepší, bude medu opravdu nedostatek. Podle Miloslava Peroutky by proto mohl podražit až o 20 korun za kilo. Přímo od včelařů se cena jednoho kilogramu medu pohybuje mezi 130 až 150 korunami. V obchodech je sklenice dražší - vyjde i na dvě stě korun.

Zdroje:
http://ekonomika.idnes.cz/nosema-nektery...nomika_fih
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/med-po...121400_bor
A fakt jen české včely... co třeba slovenské...
https://www.novinky.cz/domaci/437765-poc...ladat.html
(16.05.2017 22:30)Andrej napsal(a): [ -> ]...
https://ekonomika.sme.sk/c/20533976/mate...z4hBPqklOg

Mi to pripadá, akoby sme mali na Slovensku len jediného včelára. Keď sa píše o včelách, je tam temer vždy včelár čo má tričko so srdiečkom.
Chcelo by to, aby sa novinár poriadne pozrel na to, ako a kto tie peniaze už roky dostáva. Takto mi už aj obyčajní ľudia v mojom okolí rozprávajú, ako všetci včelári na dotáciách bohatnemeAngry
Zákon o instituci "prohlížeče včel" od poslance parlamentu
http://milosbabis.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=604893
Už mě to leze krkem, pořád jen další a další buzerace. Ještě tam přibude, že ne že může ale že musí si takového prohlížitele přizvat a ještě ho zaplatit a to povinně.
Neboj se, Stanislave. To všechno přijde. Jak jsem se doslechl, tak paní předsedkyně myslí naprosto vážně povinná školení pro začínající včelaře. Na nich začátečník získá certifikát. Kdo budou ti certifikovaní školitelé je úplně jasné. Tipuju, že školení budou probíhat only v NASA. Dalším krokem bude roční včelařský lístek, jako to mají myslivci a rybáři. To je teď velmi moderní, buzerovat občana nesmyslnými požadavky na dokládání všeho, do čeho stát může strkat svůj nenažranej rypák. To jsou revize kotlů, komínů, tepelných čerpadel, septiků, tepelné štítky budov. Co 10 let povinná výměna OP a pasu. Vybavení novostaveb se dnes díky debilitám zákonodárců úplně zbytečně prodražuje o statisíce. Za každý lejstro se platí tvrdý výpalný. Na berňáku si člověk připadá jako sprostý podezřelý. Atd, atd.
Tak holt i ČSV naskočil na tuhle módní vlnu.Angry
Referenční URL's