Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
nejsem biolog ale podle fotek to vypada, ze jde o vcely, ktere si stavi hnizdo na zemi, respektive nezavesuji hnizdo. a protoze zakladem vseho je koule a kruh tak prirozene vysledkem jejich stavby je to, co je na fotkach. a protoze ty bunky musi byt vsechny pristupne primo, tak to nemuze byt koule, ale tyhle spiraly, aby co nejefektivneji vyuzily prostor.
(21.07.2020 19:00)TomasK1 napsal(a): [ -> ]myslím, že nebude nahrazen nikdo, kdo má velkou než menší odpovědnost a po kom lze z titulu porušení povinností požadovat náhradu škody nebo komu lze uložit trest. protože institut osobní odpovědnosti, náhrady škody, udělení trestu je celosvětově obsažen v právu a pokud by činnost osob, kterých se to týká, měla převzít umělá inteligence, tak nebude koho trestat, po kom chtít náhradu škody, koho zavřít, protože dodavatelé umělé inteligence se své odpovědnosti zříkají, a uživatelé umělé inteligence nebudou chtít na sebe odpovědnost převzít. umělá inteligence tak naráží na tyto své limity, takže dokud se nezmění zákony, tak nahrazování osob/profesí s velkou nebo významnou (v nejobecnějším slova smyslu) odpovědností nenastane.
slovy klasika...někdo za to musí musetSmile

Málokdy se mi chce reagovat na vás. Tento váš názor je zajímavý a tak si dovolím přípodotek.

Možná jste si všimnul, že když není vrcholný manažer v "práci", ten, co má ty milionové platy, odměny a jiné benefity, třeba půl roku, nikdo si toho ani nevšimne. Když by nepřišli do práce pekaři, ráno se nikdo nenažere, když vypadnou popeláři, za pár dní se města topí v hnoji a když by denně mnoha lidem neumyly sestry podělané řitě, nebyl by nikdo, kdo by si toho dokázal nevšimnout.

Hluboce se mýlíte v tom, že by třeba někdo trestal prestituty, ty jednotlivé, soudy s redakcemi známe. Zrovna tak se téměř nezná, že by se nějaký pohlavár dostal do basy (toho jediného s krabicovým vínem nepočítejme) a už někdy někdo slyšel o zavřeném policajtovi? A třeba policajti jsou nahrazováni, množí se radary a už lidem chodí pokuty a budou chodit i po letech a dřív to museli odstát ti poldové na silnici. A to je jen malinký příklad, vy si to jen neuvědomujete, jak plíživě jsou lidi nahrazováni. A umí si někdo představit žalovat radar? A jak vím, že je správně nakalibrovaný? (jak vím, že je opravdu neškodná 5G? Když pochybuju, pohravě mi řeknou že jsem hloupý a nerozumím tomu)
Prostě o přesnosti radaru na silnici nikoho ani nenapadne pochybovat a že by se dal "naprogramovat" nenapadne taky nikoho (hlavně by bylo důkazní břemeno na poškozeném) a přesně takhle za neomylnou budou lidi nuceni považovat umělou inteligenci. A změnit zákony? Maličkost, vidíme to pořád ne? Nebo se rovnou ignorují - nemůžu napsat v čem konkrétně - politika.

V životě jsem viděl potrestané jen malé ryby, ty, co skutečně pracují a něco vytvářejí a nepíšu, že bych si myslel, že automat nahradí instalatéra, zedníka či kominíka. Tihle malí lidé nahrazeni zvětšiny nebudou, tedy kromě třeba těch pokladních (to je ale terciální sféra, jestli tyhle pojmy ještě někomu něco říkají a do ní patří všichni ti umělci, manažeři, neziskovkáři, úředníci všeho druhu včetně policajtů a justice a další). Taky každé parkovací hodiny jsou důkazem toho, jak se dají lidi nahrazovat, proč by to v případě umělé inteligence mělo být jinak?
Právě terciální sféra neskutečně bují a hlavně v ní se živící lidi budou nahrazováni.

Právě ti, co se cpou (a už absolvovali) na humanitní obory, kde se nemusí nic umět, budou nahrazeni nejdřív. A těm to přeju z celého srdce!
kolegovi v práci zabavili řidičák, naměřili mu 105 na padesátce, za dva měsíce mu došlo další rozhodnutí, že mu řidičák vracajů, protože radar měřil o 15 km/h víc, špatná kalibrace.
A v čem je pro společnost výhodné nemít vzdělané lidi?
ten radar neni vhodny priklad umele inteligence, to je priklad robotizace, radar zmeri, porovna podle vysledku pocitac posle standardizovany dopis s vyzvou k uhrade. a pokud nesouhlasite, tak nasupuje dalsi rizeni a tam uz jsou lidi.
proste dokud se nezmeni nektere pravni instituty, tak umela intelig3nce narazi na limity dane pravem, odpovednosti atd. a bude fungovat pouze jako lepsi robit ktery lidem usnadnuje nektere cinnosti.
(22.07.2020 15:18)Kohout napsal(a): [ -> ]A v čem je pro společnost výhodné nemít vzdělané lidi?

Mnohem jednodušeji se jim vládne.
Tak proč potom tu ty vzdělané dvacet let držet?
Dost záleží na tom, co si kdo pod tím pojmem představuje. Myslím, že současné školství mnoho vzdělanců nevyprodukuje. Skutečné vzdělaní by mělo směřovat ke všestrannosti, komplexnímu uchopení okolního světa, ne výhradně k radikální specializaci.
Staci sa rozhliadnut po vcelarskom fore, aby bolo jasne, ze humanitneho vzdelania mame zufale malo. Neschopnost sa vyjadrit. Neschopnost porozumiet. Neschopnost dohodnut a zorganizovat sa. Neschopnost mysliet. Neschopnost pripustit vlastnu nedokonalost. Neschopnost pochopit viac uhlov pohladu na jeden problem. Neschopnost zmenit nazor ani ked oponent nepriestrelne vyvratil vsetky argumenty. Neschopnost dovidiet dalej ako za vlastnu zahradu. Neschopnost dlhodobo planovat. A tak dalej, a tak vselijak...

Iba za sustruhom sa z nas slusni a rozumni ludia nestanu. Sustruh je dobry do nejakej miery, aj traktor, aj sekerka. Ale na mentalny rast treba okrem toho ist aj niekam inam. Ze v nasich krajinach je hromada humanitneho vzdelania postavena nezmyselne, to je problem. Treba ho opravit, nie zrusit.

Ked vrcholovy manazer pol roka neprijde do prace, sustruznik si to ani nevsimne. A presne to je problem. Nic sa nezmeni. Zatial v druhej fabrike uz obrabaju s mensimi toleranciami. Z lepsieho materialu, ktory sa sice horsie obraba, ale suciastka ma potom mensiu poruchovost. Potom casom prestanu chodit zakazky, zacnu meskat platy. A sustruznik pokrci plecami a rok hlada pracu niekde inde. Este som nestretol sustruznika, ktory by pripustil, ze asi trebalo najst schopnejsieho manazera a lepsie ho zaplatit.

'Zpravy z tisku' potom skonstatuju zatvorenie fabriky ale nepisu nic o tom, ako sa k tomu fabrika dopracovala.

Paralela so stavom ceskeho vcelarstva asi nie je uplne nahodna.
(22.07.2020 19:52)rudohor napsal(a): [ -> ]Neschopnost sa vyjadrit. Neschopnost porozumiet. Neschopnost dohodnut a zorganizovat sa. Neschopnost mysliet. Neschopnost pripustit vlastnu nedokonalost. Neschopnost pochopit viac uhlov pohladu na jeden problem. Neschopnost zmenit nazor ani ked oponent nepriestrelne vyvratil vsetky argumenty. Neschopnost dovidiet dalej ako za vlastnu zahradu. Neschopnost dlhodobo planovat. A tak dalej, a tak vselijak...

Jenže to se týká jen těch druhých.
Pisal som v prvej osobe Wink Ak chcu pan Kohut pocut sebakritiku, ja som ten opovrhovany asocialny 'IT specialista' s vyjadrovacimi problemami, co mu akademicka sfera zhnusla. Viem o probleme a snazim sa. Nakoniec ved aj moje obcasne vylety na vcelarske forum su viac o sonde do inej kultury nez o vcelarskom vzdelavani. Odbornej vcelariny tu v poslednej dobe vela nevidim.
Myslím tak že každý kdo si to přečte pozná v tom všechny ostatní.
Všeckých v tem nenajdeš, tak dobrý nejsi ani ty. ;-) Nekeří sů jedničky a žádná kritika či výtka či prostý nesůhlas se jich netýká. A možu v tem najít aj sebe?
(22.07.2020 10:07)TomasK1 napsal(a): [ -> ]nejsem biolog ale podle fotek to vypada, ze jde o vcely, ktere si stavi hnizdo na zemi, respektive nezavesuji hnizdo. a protoze zakladem vseho je koule a kruh tak prirozene vysledkem jejich stavby je to, co je na fotkach. a protoze ty bunky musi byt vsechny pristupne primo, tak to nemuze byt koule, ale tyhle spiraly, aby co nejefektivneji vyuzily prostor.

Tady z toho videa je to pěkně vidět (je tam vidět asi i matka - baculka) - staví ho opravdu vodorovně.
Asi bych to viděl spíš tak, že ho staví někde na větvi nebo v dutině...?


Ta nezavíčkovaná očička po krajích.... nádhera Smile
Prostě, jedině ANO je záchranou včelstev. Je to první vlaštovka. A až se přidá i AGROFERDA, to bude teprve bomba! Tongue
JK
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/snemov...47ab5f122/
Pochopil jsem v čem je jádro sdělení příspěvku JK. Nicméně to bych ponechal stranou - sám jsem často zabrousil do politiky víc, prostě proto, že je to politika co určuje naše životy a vlastně i chov včel.

Spíš bych upozornil na fakt, že jsou i lidé, kteří se domnívají, že chov včel například na rozpálené střeše, nebo možná vybetonované terase na slunci, větru, kterému v zimě nic nebrání, je týrání včel (zvířat) a mělo by být protizákonné. Mrzuté je, že Svaz, kterého jsem členem, nejen, že proti tomu nic nedělá, ale dokonce se na tom podílí!

Závěrečné video s panem Mikešem je taky nešťastné. Pán nevypadá seriozně (je jiná doba ale i tak - takhle vypadá aktivista, nikoli seriozní vědec). Horší ale je, že mluví velmi teatrálně a přehání. Tím jeho vystoupení působí na inteligentnější lidi spíš kontraproduktivně. Pravda, video je pro všechny.
Ja bych dal vcelstvo do snemovny cesnem k recnickeho pultiku a az z nej zas nejaky vykutaleny lump zacne slibovat hory doly, tak na to vcelstvo hezky zabouchat.Hned bude po slibech. .
Referenční URL's