Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(27.04.2015 21:32)Burosek napsal(a): [ -> ]...celkové vyznění článku na mě zanechalo pachuť nevyváženosti a senzace. Byť v trochu uhlazenějším balení než v lidovkách.

Souhlasím, bohužel nevyváženost, povrchnost a senzace jsou základní znaky novinařiny, protože většinový čtenář to tak chce.

Dovedeš si představit, že by někdo četl článek, který by byl tak ultra-korektní, že by nikomu nestranil, zabíhal do všech detailů a nepřinesl nějakou alespoň trochu negativní zprávu/seznaci? Četl by to pak vůbec někdo?

Ano, je to dobré PR pro VS, ale jen u pár lidí, které to zajímá do hloubky, 99 % čtenářů toho článků neví kdo to je VS a může jim to být wurst. Celkové poselství je ale jasné: vše v českém včelařství není růžové jak se traduje a u medu je třeba se ptát, stejně jako u každé jiné potraviny.
No tak bude mít VS plné semináře. Přejme mu to. Účastník se naučí třeba zakopávat vyřezané plásty do kompostu. https://mamevcely.wordpress.com/2015/04/...-packetu/. Inu, pokud to někdo ocení... Já asi ne. Já si práce včel a jejich produktů vážím a dokážu je zpracovat.


Pokud byl měl být můj příspěvek in, asi bych měl použít nějaké slovíčko z cizího jazyka, že? Rolleyes
Smolík tam má poměrně minoritní místo, koukám že se z něj stává magnet a hromosvod.

A že se se včelama něco děje a že dříve vydržely 5000 roztočů a dneska kolabují při 500 - zatracený Smolík.

Ale přemýšlet nebudeme, stačí když víme kde je chyba. Smile
A co je pro medaře nejhorší, po takových článcích se opravdu objeví dotazy na to jak je to s tím medem. Zatím novináři vynechávají SVS, ale až se novináři začnou vyptávat tam, třeba nakonec i kvalifikovaně Smile .

Takže typická ukázka jak akce budí reakci. Kdyby to tady normálně fugovalo, tak je tady skupina "tichých a šťastných bláznů" co nikoho nezajímají.
Ale je zde story o útlaku a noviny mají o čem psát. A kdo za to může?



(28.04.2015 7:03)Jose68 napsal(a): [ -> ]No tak bude mít VS plné semináře. Přejme mu to. Účastník se naučí třeba zakopávat vyřezané plásty do kompostu. https://mamevcely.wordpress.com/2015/04/...-packetu/. Inu, pokud to někdo ocení... Já asi ne. Já si práce včel a jejich produktů vážím a dokážu je zpracovat.

Pokud byl měl být můj příspěvek in, asi bych měl použít nějaké slovíčko z cizího jazyka, že? Rolleyes

Tohle asi začnu praktikovat, co s kontaminovaným materiálem. Jedině pálit.
Co je na tom špatného? Pokud to zahrabe a nemůže na to létat jiný hmyz.
Předpokládal jsem, že to asi hrábnu k mravencům, ale jsou jisté indicie, tak nakonec se ukáže že pálení bude nejlpší, nebo ten kompost.



(27.04.2015 21:04)Honza Š napsal(a): [ -> ]Včelí mikroflora může být klíčem k prevenci onemocnění
http://czu.cz/cs/?r=410&i=18734

Pointa je podle mě na konci článku.

Takže nesmím zapomenout vytáhnout ty laktobacily od Soni Dubné. Chci to tam narvat v červnu až červenci - tedy aby to měla zimní generace.
A čím je vosk kontaminován když nepoužívá chemii a včely má zdravé? Huh A z čeho pak mačká med? Z téže divoké stavby, nebo ne?

Včelí produkt je hoden zpracování, kdo ho vyhodí, tak si jej neváží. Vosk? = svíčka, nebo krém na boty. Toť vše.

Jdu pracovat. Budete mít, KaJi, poslední slovo. A tedy i pravdu.
Ne, jen poslední otázky? Proč si myslíš že může jít o kontaminaci jen chemií?
Na toto téma - kontaminace prostředí patogeny - jsem letos slyšel pěknou úvahu na přednášce Ing. Titěry. Možná se mýlí i on. Smile

A k tomu zužitkovávání - ty trubčí larvy se mají smažit nebo je jíst za syrova? Aby nepřišly nazmar. Je v nich daleko víc energie včel než ve vosku.
O poslední slovo tu nejde, ale Karel má v podstatě pravdu. Vzhledem k tomu, že cíleně projel některé včelařské farmy ve světě (ostatně, kam jsi za včelami vyrazil ty?), tak se tam zákonitě musel setkat s tím, že tzv. kontaminovaný vosk se pálí. Kontaminovaný ovšem neznamená vosk chemicky znečištěný. Kontaminovaný v tomto případě je vosk, jehož plod je v určitém období nejvíce zamořen roztočem a tudíž je zde předpoklad, že je vysoce rizikový z hlediska viróz. Pouze o takový vosk není venku zájem a jeho likvidace se zdá být přínosnější před jeho použitím. Ono, když někdo chce být primárně v opozici a hluchý k určitým věcem, pak je těžké se dobrat i smysluplné diskuze. A je to škoda pro obě strany.

Co se týká článku samotného, pak já ho považuji za velmi dobrý. Byl bych moc rád, kdyby vyšlo i jeho další pokračování. Líbí se mi, tato zdůrazněná fakta:

- "...a raději do svazu vstopili. To je nejúčinnější způsob maskování." Ano, takto se chová značná část včelařů. Bohužel je zde jeden negativní efekt a to ten, že ČSV takto může argumentovat větším počtem včelařů, než v něj reálně věří.
- postoj pana tajemníka k "novátorství", které považuje za to nejhorší pro obor. To je asi na úrovni duchovních, kteří v centu nákazy HIV zakazují používat kondom.
- VÚV není nic jiného, než soukromá obchodní korporace, která výzkum téměř neprovádí. Je velmi dobře, že toto zaznělo, protože velká část včelařů to ani neví!
Mno....
Dokážu oddělit vyřezaný plod od vosku.
Larvy sezobou slepice.
Nemám odpad. Není tohle taky ekologie?
Kdo by chtěl: http://www.vcelky.cz/produkty.htm Moje gusto to není, je to odpověď na Vaši otázku.

Hele, já si z VS na prdel nesednu a nehodlám jej nekriticky obdivovat jen proto, že je to VS. Má svoji hlavu, ale to já taky a používám ji.

Stejně tak Vy. Už jste psal, že jste loni neprodával med. Teď budete pálit věci kontaminované patogeny z prostředí. Inu, nechť se Vám včelařina a reakce na fóru, byť mnohdy jen za každou cenu psané, daří.

To CLIMAX:Rakousko, Norsko.


Howg.
http://www.slovnik-cizich-slov.cz/howg.html
Nikdo si na prdel nesedá, ale vyčítat mu něco co se normálně dělá a je považováno za příkladnou praxi?

V Itálii na farmě mě skutečně inspirovalo to, že plodištní plásty pálí komplet. nerecyklují ani rámečky. Když si to prokalkuluji hodinou práce a těch hodin na práci mám doma málo.

Takže možná letos budu v brutaru zatápět poprvé a naposled. Jestli bude snůška včely budou nosit a stavět v mednících, tak pak se už těším.

Dával jsem dělat MS z víček a toho co jsem vylámal při těžbě melecitozy a v těch mezistěnách byl tedy rozdíl takový, že jsem to nečekal i když o tom každý mluví. Mimo jiné, není třeba chodit do ciziny, z čeho má Kolomý mezistěny do svých včelstev?

BTW, med jsem neprodával protože jsem jej nechal většinu včelám, já beru jen přebytky. A to málo se rozdalo a šetřilo pro nemocné, teprve nyní jsme začali prodávat. To co zbylo. Snad dva mizerné roky za sebou nebudou.
No jestli v Itálii a jinde pálí plásty to je víc než dobrá zpráva! Vždyť už teď je cena vosku téměř dvojnásobná než před 10 lety. To že máte s plásty hodně práce je proto, že na to nejste vybaveni. Nedávno jsem vyvařoval 500 plástů, začal jsem po obědě a v 18 00 jsem byl hotov. Pouze za dva dny jsem vosk očistil znova rozpustil a odlil do forem. 2 hod. Výtěžnost výborná, vzhled také! Vosk nekontaminují virózy jak nám zde podsouvá nějaký myslitel, protože dezinfekční teplota povinná při výrobě mezistěn je víc než spolehlivě ničí. Kontaminují ho zbytky léčiv a před lety jsem slyšel Dr Kamlera, že jsou v něm i zbytky DDT ze začátku 60 let. Současně nevíme, co dělá chemicky s voskem kys. sírová a vysoká teplota používaná proti MVP při výrobě mezistěn. Já začínám používat jako řešení volnou stavbu. Tím nebudu mít v plodišti vosk starší 2,5 roku a ten bude pouze od včel. Prodávat vosk začnu až se přiblíží cena ke 200 Kč. V medníku budu používat mezistěny, mám jich ve skladu hodně a potřebuji je zpracovat! Jinak silně se ochladilo a u nás prší. Plodiště jsou narvaná zavíčkovaným plodem a řepka kvete. Kdo nic v předstihu neudělal může chystat žebříky a rojáky za pár dní to začne! Zdraví R. S
V Horoměřicích shořel před půlnocí včelín, škoda se blíží půl milionu
http://praha.idnes.cz/v-horomericich-hor...zpravy_bur
KaJi: trubčí larvy osmahnout na másle se špetkou soli .)
(28.04.2015 10:34)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No jestli v Itálii a jinde pálí plásty to je víc než dobrá zpráva! Vždyť už teď je cena vosku téměř dvojnásobná než před 10 lety.

V Itálii mají i jinou cenu práce, ta u nás taky za posledních deset let poskočila nahoru, takže letos to dotáhl trochu i vosk.


Asi to mají spočítané, nevypadalo že by krachovali a vzhledem k tomu jak byli vybaveni - asi žádný problém - tavidlo jak solární elektrárna (u nich asi to nejjednodušší a nejmíň pracné) , ale jen pro medníkové plásty.
Prostě považují plodištní plásty za špinavé.

Podle toho co tak vím, tak na západě se s voskem drobní včelaři většinou nemordují, ve srovnání s jejich platem se jim vyplatí nakoupit rovnou MS, nebo i rámečky se zatavenými MS a drátky. (Což je docela komfort, vyzkoušel jsem a bylo to fajn). Jiní včelaři jim dodají vosk za 4€ a oni jim rádi dají vydělat.

Ta diskuse není o tom jak moc jsou plásty kontaminované, ale jestli se dá to že je Smolík vyřezává a vyhazuje považovat za jeho diskvalifikaci. Což se dá brát tak, že Smolík je v tomto na úrovni profesionálního farmáře. Smile
Letos jsem pálení taky zkusil - a paráda !
Vosku mám aj tak dost a pohoda, hoří i se starýma zásobama, jen tam strčím pár klacků, čisto, a těch hodin škrabání, co se ušetří. Cool
V zimě nadělám rámky nové, to jde daleko rychlejc a žádný spory !
Ekonomika - tak o tom už vůbec, patlat se se starýma plástama ??
Ono nemusíme chodit ani 10 let dozadu, já když chtěl začít včelařit (2009), tak vykupovaly kilo vosku za 70 Kč, letos už jsem viděl nabídky za 170 Kč. Teď jsem viděl na internetu výkupní ceny z roku 2013 - 90-95 Kč za kilo. Loni jsem se úplně zděsil kolik chtěli za mezistěny, ještě, že jsem ve vosku soběstačný.
Nad volnou stavbou taky uvažuji (hlavně v plodišti), právě likviduji tři druhy díla - z vosk. mezistěn (na rámcích NOVO), plast. mezistěn (hoffman-dřevo) a volnou stavbu z trubčích rámků a není o tom žádná, co je nejrychlejší a nejpohodovější Big Grin
už jsem viděl i 180kč za kg
Něco vtipnýho o řepce.

http://www.antimeloun.cz/?p=5178
Už se těším až dostanu těžkou sklerozu.

Takto si pamatuji usilovné volání ekologů a zemědělců po biopalivech a dodnes si pamatuji veselý nedělní sitcom kdy Bursík a Žakelína Biomasa v televizi po nich toužili a zaříkávali se, jak biopaliva a spalování biomasy nahradí Temelín. Jen Žakelína Auau nebyla schopná vysvětlit co to biomasa je. Smile
A Babiš ještě pomalu netušil, že si založí firmu
Včelí úly na střeše činžáku? Proč ne
http://www.nasepraha7.cz/zpravy-9/vceli-...ku-proc-ne
(28.04.2015 9:04)KaJi napsal(a): [ -> ]Nikdo si na prdel nesedá, ale vyčítat mu něco co se normálně dělá a je považováno za příkladnou praxi?
.....
V Itálii na farmě mě skutečně inspirovalo to, že plodištní plásty pálí komplet.

Já blázen myslel, že moje roční produkce vosku je plus, využití jednoho ze včelích produktů. A já zatím porušuji příkladnou praxi. Tak to potom jo... Surprised
Referenční URL's