Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Simona Adamcová, Rokytník -
V čase 13:55 je dokonce uvedeno, že je jedna ze dvou včelařů v ČR, která má certifikaci BIOmed.

A to jsem jí tak fandil, když jsem ten pořad viděl poprvé. No nic, první zdání hold klame.
Inspektoři kontrolovali také medy, které se prodávají přes internet. Objednali si Dědečkův med, který dříve museli stáhnout z prodeje kvůli tomu, že obsahoval antibiotika. I ve vzorku, který koupili kontroloři, se vyskytovala. Šlo o šarže s datem spotřeby 27. 8. 2018 a 4. 9. 2018.
Její tvrzení, že jen dělala dobrosrdečný skutek a koupila a následně prodala med od známého, který měl problémy s odbytem je celkem úsměvné...... Big Grin
Pokud má BIO a dovolí si něco takového, že pod svojí značkou prodá cizí med, tak bych jí ho za tento prohřešek hned "odebral".
jo jo, karamel do medu a hned je z řepky lesní ... a to se v telce ukazujovala jako super včelařka ... holt kšeft je kšeft ...
to ,že nesedí deklarace medu dle vodivosti se může stát ,když je hodnota 80 a přesnost měření +- 14% ,ale to ,že dá do medu někdo barvivo to je prasárna.....
Mňa zaujal ten cukor : http://www.pluska.sk/spravy/ekonomika/op...andal.html
Zlatá RVHP !
Je to proste sikovna holka..
Kde toto psali?

(06.04.2017 21:22)Kajman napsal(a): [ -> ]Její tvrzení, že jen dělala dobrosrdečný skutek a koupila a následně prodala med od známého, který měl problémy s odbytem je celkem úsměvné...... Big Grin
Pokud má BIO a dovolí si něco takového, že pod svojí značkou prodá cizí med, tak bych jí ho za tento prohřešek hned "odebral".

Kde toto psali?
Čekal jsem firmy, ty maloobchodníci mě docela překvapili. No co, každý svého medu strůjce.
(07.04.2017 17:38)S-ladek napsal(a): [ -> ]Kde toto psali?

(06.04.2017 21:22)Kajman napsal(a): [ -> ]Její tvrzení, že jen dělala dobrosrdečný skutek a koupila a následně prodala med od známého, který měl problémy s odbytem je celkem úsměvné...... Big Grin
Pokud má BIO a dovolí si něco takového, že pod svojí značkou prodá cizí med, tak bych jí ho za tento prohřešek hned "odebral".

Kde toto psali?

To napíše osobně Adamcová, když jí pošleš žádost o vysvětlení.... Wink

Napíše, že může nakupovat med od jiných včelařů, že se tak i stalo, že ho zabalila pod svou značkou....... Pak napíše, že to byla od "konkurence" promyšlená a závistivá akce, která měla za cíl ji zdiskreditovat.....
Následně se hned obhajuje, že v její prospěch mluví množství ocenění, udělené regionální značky atd......

Vše končí slovy:" ..Karamel se našel v jedné jediné sklenici a šarži nakoupeného medu. Chyba byla moje dobrosrdečnost pomoci někomu s odbytem. Závist je mocný pán a v zemích českých se úspěch neodpouští...."

Názor na její nezištnou "dobrosrdečnost" si udělej sám.

Pokud si do svého "bioprovozu" pustí cizí med a ještě jej pustí do světa pod svojí značkou, to bych viděl jako velký problém!!
na svých webových stránkách má sáhodlouhé vysvětlení, které si zde dovolím ocitovat, kdyby náhodou "zmizelo" či bylo změněno:
"AKTUÁLNĚ KE KVALITĚ MEDU!!!

Kvalita medu začíná už výběrem lokality, kde se včelaří. Ideální jsou chráněné krajinné oblasti a místa s přirozenou pastvou, kde včely můžou navštěvovat planě rostoucí porosty rozkvetlých luk bez chemického ošetření. Dobrý med souvisí také s výběrem vhodného stanoviště, vzdáleného od průmyslových zón a silnic. Pozemky v zónách CHKO Broumovsko máme k chovu včel dlouhodobě pronajaté od vesměs ekologických zemědělců. V těchto místech se včelám přirozeně dobře žije. A my věříme i tomu, že tady mají šťastnější život. Toto jsme včelám splnili v plném rozsahu v souladu s naší vizí života na venkově.

Práce se včelami je odborná činnost a včelstva vyžadují chovatelské vedení. Chovatel potřebuje o chovu mnoho znát a včelařská škola v Nasavrkách poskytuje odborné vzdělání. Tuto školu jsem absolvovala hned v úvodu svého včelaření, abych svým včelstvům mohla poskytnout s nejlepším vědomím tu nejvhodnější péči.

Prostory a zařízení k práci s medem by měli být hygienicky čisté a ideálně pravidelně kontrolované veterinární správou. Tento standart poskytuje kontrolní systém HACCP, kdy je balený med pod stálým veterinárním dohledem. Zařízení v potravinářském nerezu by mělo být samozřejmostí. I tento systém veterinárních kontrol jsme přijali, abychom zajistili bezpečnost výrobků. Do hygieny provozu jsme investovali nemalé prostředky. Máme ve vybavení zvedací stroje, nerezovou automatickou linku, chladící zařízení, medomety, odvíčkovač, čerpadla na med a spousty dalších strojů nejnovější technologie.Včelaření je týmová záležitost a v chodu farmy je zapojená celá rodina. Je to životní styl a přicházíme tím o veškerý volný čas. Starost o včely zabere prakticky celý rok, když se mimo hlavní sezonu, kdy je kolotoč kolem včel, musíme starat o údržby nástavků, rámků, vosku a podobně. O zákulisí a kolik je to penze práce nemá zákazník vůbec ponětí. Od roku 2003 prakticky nevíme, co je to dovolená.

Nikdy v minulosti jsme neměli problém s kvalitou medu, spíš naopak. Našla se záhadná sklenice jedné šarže, ve které bylo detekováno stopové množství karamelu, na hranici detekce. Množství tak malé, že by ani neobarvilo. Podle protokolu rozboru, který se mi dostal do ruky, se jedná se o potravinářský karamel. Záhadou pro nás zůstává, jak se tam dostal, protože byl použit ne v medovicovém medu, který my vůbec nebalíme ani jsme nikdy nebalili, ale v lesním květovém- tady není důvod měnit barvu medu (mezi lesní květy patří i malinový med a ten má světlou barvu). Pracujeme s několika variantami, jedna z nich je cizí zavinění, či spíš něčí úmysl poškodit naše jméno. Další, že používáme potravinářské sudy od Kofoly, již použité. A loni jsme obměnili část nevyhovujících starších sudů. Při pátrání po původu stopového množství karamelu jsem narazila na skutečnost, že Kofola obsahuje stejné barvivo, které se našlo v naší sklenici medu. Postrádá elementární logiku, aby si včelař sám "pančoval" vlastní med, to dělají obchodníci, kteří vůbec nevčelaří. Je i možné, že jeden nedostatečně vymytý sud mohl způsobit senzaci.

Z webu kofoly: Jelikož Kofola neobsahuje alkohol a prasečí maso, popřípadě maso zdechliny (podle výše uvedeného alkohol, prasečinu ani zdechlinu kofola neobsahuje) je podle muslimských pravidel halal. V rámci židovských zákonů kašrutu (1, 2) by podle výše uvedeného měla být kofola košer.
Veterinární správa u nás provedla kontrolu a dle protokolu nezjistila ani neprokázala úmyslné použití karamelu, ani neudělila pokutu. Pracuje se s verzí cizího zavinění.

A co na to včelaři? Jedná se o ryze český med, bez škrobů, pesticidů nebo antibiotik, ale senzace je prostě na světě. Série obviňování z pančování a kdečeho. Stalo se. Samozřejmě, že nás to mrzí, ale nebyl to v žádném případě úmysl. Ale někdo zřejmě chce, aby to tak vypadalo.

Za svojí prací a filosofií si stojím. Simona Adamcová "

takže už produkuje halal med, super ....
chudák holka, nemá víc jak 14 let prakticky dovolenou... jen v té telce povídala, že odjíždí na dovču s přítelem... tak nevím, jestli kecá o medu nebo o dovolené Wink
(07.04.2017 20:44)Marec napsal(a): [ -> ]na svých webových stránkách má sáhodlouhé vysvětlení, které si zde dovolím ocitovat, kdyby náhodou "zmizelo" či bylo změněno:
"AKTUÁLNĚ KE KVALITĚ MEDU!!!
Kvalita medu začíná už výběrem lokality.....................

Rozhodně je to pro včelaře velmi nepříjemá záležitost a opravdu by se dalo dlouze debatovat jak to ve skutečnosti bylo a chápu paní, že musí nějaké vysvětlení podat a můžu si o tom myslet co chci. Nemyslím si, že by to paní dělala sama na svém medu, ani se mi nepozdává varianta se sudy od kofoly, úmyslné poškození paní třetí osobou asi také né (to by tam toho bylo více), nákup levného medu od jiného včelaře - možná, ale nevím tak ani netvrdím.
Je velmi těžké a pracné získat důvěru zákazníků ve včelařův med a jistě to mnozí známe, ale asi je velmi jednoduché a rychlé o tuto důvěru přijít. Neberme paní jako konkurentku v prodeji medu, ale jako naši kolegyni v oboru a přejme ji ať se z této chyby poučí a nemá s tím moc problémů.
Jj. Načisto chudák holka... Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Takže teď to bude cizí zavinění, viník neznámý...... Špatně vymyté sudy?
Včelpo s karamelem argumentovalo nějak podobně.... Wink

Ale o té dobrosrdečné službě bližnímu svému se nezmiňuje. Protože nákupem a následným prodejem se taky stala obchodníkem s medem....
Včely u nás postupně vymírají, může za to chemie, tvrdí entomolog Straka
Zdroj: http://hobby.idnes.cz/vcely-umiraji-kvul...zlicci_bma
Treba se dozijeme toho ze vcelari budou na kseft misto oddelku chovat zavijece Smile http://hobby.idnes.cz/zavijec-voskovy-li...zlicci_bma
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :