Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zprávy z tisku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Opět nedostatečně přesné určení, ze kterého vyplývá, že se zemědělec vzbudí 1.4. a rozešle maily na postřiky třeba měsíc dopředu a splní literu zákona. -----Termín oznámení aplikace POR je zpřesněn – nejpozději 2 dny před provedením postřiku.-----
co myslíte, dopadne to tak?
Ale kde! Pouze opet uredni siml,ktery nikomu nic neprinese.
Ahoj,
jak je to s pářením matky a trubců?
Probíhá pouze ve vzduchu či se můžou přesunout i na zem v rámci kamasutry? Či se může stát, že trubci s matkou spadnou na zem?

Boj o matku

Předem díky za nápovědu
ano môže- je to iba chvíla. Zažil som to pri vyberaní plástov z medom cca o 15-hodine na jednom stanovišti- veľký hukot vo vzduchu a rojík trúdov zrejme s matkou si to nasmeroval smerom k zemi a po chvílí stúpal na hor, zažil som to ešte jeden krát na tom istom stanovišti- aspoň som sa dozvedel kde mám trubčie zhromaždištie. Shy
Trochu pro odlehčení úhynové atmosféry, i když pro účastníky to asi veselá historka není.

Včely jako zbraň:

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-am...y-40412460
Nová studie naznačuje, že rojení včel může potenciálně změnit počasí
https://www.svet2000.cz/nova-studie-ukaz...elektriny/
Azyl ve stěnách: V Británii vznikají povinně obydlí pro včely samotářky

https://www.stoplusjednicka.cz/azyl-ve-s...-samotarky
(25.10.2022 20:00)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Včely s odloženou pubertou. https://www.lidovky.cz/relax/vcely-vcela...agazin_ape
Je to tak, ako píše Dalibor ?
Tradovalo se, že z vajíček, jež matka naklade začátkem srpna, jdou včely do zimy. Ale dnes víme, že důležitý je už červenec. Včelstvo vyčlení na plástech několik decimetrů plodu s drobnými změnami ve výživě a v tepelném režimu. A zde se vylíhne několik tisíc včel, které se nezapojí do běžných prací, ale mají, obrazně řečeno, odloženou pubertu.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/vcely-vcela...agazin_ape
Leoš Dvorský o tom píše už mnoho let ...
A vida už na to přišel i VUV. hmm.
Možná i svaz někdy v budoucnu dovolí, aby se o tom něco zmínilo ve Včelařství... Jestli ještě bude vycházet :⁠-⁠)
...včelstvo si dlhoveké včely chová po celý rok....
predsa "dlhoveké včely", teda tie ktoré len dopĺňaju svoje tukové teliesko, nič v úli nerobia sú aj včely pripravujúce sa na rojenie... ako by dokázali vystaviť plásty, odchovať plod a zabezpečiť chod rojového včelstva ak by 2-3 týždne po vyrojení ukončili svoj život.Blush
Jde jen o to, že včelaři by měli vědět, kdy vzniká hlavní masa "zimních" včel, a že to nejspíš není srpen.
m.
goro - a i proto si myslim, ze rojivost je znamka vitalnich a dobrych vcelstev a je důležité tuto vlastnost umet zvladat a ne ji potlacovat slechtenim a jeste to vyzdvihovat jako pozitivni vlastnost.
Nejlépe vyzkoušet, začátkem září udělán smetenec, Kraňka, v klícce přidána rozkladená matička BF, 10. září vypuštěna, po týdnu přidán rámek LG asi z poloviny zakladený ( zavíčkovaný ) a ometený. Koncem února a začátek března byl trochu zvýšený spad, ale nic mimořádného. Včely BF silně převažovaly nad Kraňkami, podle mne se rodí asi celý rok, možná kdy to potřebují ?
Zase tá hlava ...
Spravidla sa vyrojí polovica včiel ktoré sú dlhoveké ?
Ak by ste teda pozmetali zbytok včelastva /umelý roj/, tak by neprežili ?
Ja som zvýraznil tvrdenie, že dlhoveké včely sa liahnu v špecialnom VIP priestore. To asi LD netvrdí.
Včely, které se vyrojí a vytvoří si nové obydlí, nelze nazvat dlouhověkými, ale „omlazenými“. Vliv na to má nepřítomnost plodu v hnízdě. Toto potvrdily nedávné výzkumy i u nás.
(29.10.2022 11:36)Jiří Jiras napsal(a): [ -> ]Nejlépe vyzkoušet, začátkem září udělán smetenec, Kraňka, v klícce přidána rozkladená matička BF, 10. září vypuštěna, po týdnu přidán rámek LG asi z poloviny zakladený ( zavíčkovaný ) a ometený. Koncem února a začátek března byl trochu zvýšený spad, ale nic mimořádného. Včely BF silně převažovaly nad Kraňkami, podle mne se rodí asi celý rok, možná kdy to potřebují ?

BF silně převažovaly, tudíž většina zimujících včel se vylíhla až od nové matky.
... protože oddělek, smetenec nebo roj mají jinou dynamiku, než včelstvo, které žije od jara. Původní včely ze smetence musí pracovat i když jsou dlouhověké, nikdo jiný tam není.
Referenční URL's